Siirry sisältöön
Lapselliset miehet

Äitiyspakkauksen nimi on jo aikakin muuttaa

21.11.2017

Moni vauva nukkuu boksissa. Se herättää ajatuksia myös boksin nimen suhteen. Harva äiti mahtuu siihen nukkumaan. Kuva: Kela

Kela pyytää antamaan uusia nimiehdotuksia äitiyspakkaukselle. Ja kyllähän se nimi todellakin on aika muuttaa.

Kela pyytää antamaan nimiehdotuksia, koska eduskunnassa on keskusteltu pitäisikö nimi äitiyspakkaus muuttaa. Ja kyllähän se nimi todellakin on aika muuttaa! Jos ollaan täsmällisiä, niin tulisi muuttaa äitiysavustuksen nimi. Äitiysavustus siis myönnetään joko äitiyspakkauksena tai rahana.

Vanhemmuus ei ole vain äitien asia, joten on oikeastaan hankala keksiä perusteluja nykyiselle nimelle. Se on yhteiskunnallisesti erittäin vaikutusvaltainen boksi ja nyt se antaa aivan väärän viestin.

Vanhempainpakkaus on kömpelö, eikä lapsipakkaus sekään pure. Perhepakkaus olisi kohtalainen nimivaihtoehto, mutta sehän kuulostaa lähinnä purkilta, jossa on 25 prosenttia enemmän. Sen sijaan vauvapakkaus menee tehokkaasti asian ytimeen. Vauvapakkaus olisi siis vaihtoehto rahana saatavalle vanhempainavustukselle.

Vauvapakkaus-nimiehdotuksen bongasin twitteristä:

Paitsi että vauvapakkaus olisi hyvin selkeä nimi, se olisi sukupuolineutraali. Nyky-yhteiskunnassa nimen säilyttäminen äitiyspakkauksena on itse asiassa helpommin tulkittavissa kannanotoksi kuin nimen muuttaminen.

Englanninkielisessä maailmassa pakkauksen puhekieliseksi termiksi näyttää vakiintuvan baby box. Vauvapakkaus sopii sekin hyvin suuhun. Ja kyllä kai herra paratkoon olisi kohtuullista sääliä ruotsinkielisiä! Nyt heitä rangaistaan sanahirviöllä moderskapsförpackningen vaikka käytössä voisi olla sympaattinen ja kompakti bebislåda.

Vauvapakkaus-nimeä puoltaisi sekin, että siinä pakkauksessa moni vauva ihan kirjaimellisesti nukkuu.

Perinne lienee ainut peruste nykyisen nimen säilyttämiselle. Vastustavissa kommenteissa kuuluu kauhu maailman muutoksesta ja siitä, että teollisen yhteiskunnan tarpeisiin luotu ydinperhemalli näyttää menettävän valta-asemaansa. Tuoreena on muistissa keskustelu siitä, tulisiko isänpäivän nimi muuttaa. Eräs kommentti Iltalehden jutun alta kiteyttää paljon ja vastaavia löytyy sieltä paljon:

“Varmaan Henkilöllisyyspakkaus, koska eihän siellä Äitien- ja Isänpäivääkään kohta ole… eikä edes sukupuolia vaan jokainen saa itse päättää mitä on kun siltä tuntuu.”

Emme tosiaan elä yhteiskunnassa, jossa vain äidit hoitaisivat vauvoja. Ja melko lailla yhteisenä tavoitteena nähdäkseni on, että miehet osallistuisivat jatkossa nykyistä enemmän myös vauvojen hoitamiseen.

Viimeinen päivä ehdotuksille on 31.12., jonka jälkeen Kela luovuttaa nimiehdotukset perusteluineen ministeri Saarikolle. Ehdota äitiyspakkaukselle uutta nimeä

Pasi Huttunen, @paspah

3 vastausta artikkeliin “Äitiyspakkauksen nimi on jo aikakin muuttaa”

 1. Masa sanoo:

  Menee tähän samaan diibadaaba hohhoijaa et normaaleja ihmisiä ei paljon kiinnosta noi sukupuolineutraalisuvakkiluomufrigidifemakkohössöjen kotkotukset. Ei sille voi keksiä mitään nimeä. Aina on joku joka voi loukkaantua. On se väärin. Se on siis pakkaus jonka nimeä ei voi ääneen lausua. Oikeastaan sitä ei voi enää jakaa kenellekään. Entäs ne jotka haluaa vauvan, mutta ei saa??! He jäävät ilman pakkausta–>syrjivää ja ihan kamalan hirveen tärkeetä.

  1. Äiti sanoo:

   Sukupuolineutraalisuus ei liity tähän mitenkään, vai eikö järki riitä ymmärtämään sen olevan vain median höpinöitä ja provosointia. Maailma muuttuu ja hereilläolosta kertoo se, että asiat muuttuu sen mukana. Eihän sana äitiyspakkaus edes kuvaa pakkauksen sisältöä. Muualla tämä on ymmärretty ja vauvapakkaus nyt vaan on kuvaavaksi. Miksi siitä pitää vetää herne nenään? Vai onko nyt jonkun naiseus kiinni tästä (kin)?

 2. Kirsti-täti sanoo:

  Masa: kukahan tässä nyt loukkaantui? 😉

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »