Hyppää sisältöön

11 tapaa ottaa omaa aikaa eristysoloissa

Olen viime aikoina saanut paljon postia kansalaisilta. Yhteydenotoissa on toistunut samankaltainen kysymys ja se menee suurin piirtein näin: "Antti, olisiko sinulla antaa vinkkejä, kuinka saisin enemmän omaa aikaa näiden vaikeiden aikojen saartamana?” Hyvät ystävät. Olen nyt vastannut toiveisiinne. Tein listan ja samalla huippusuosion saavuttanut ja pitkään tauolla ollut 11 -tapaa -sarja saa vihdoin jatkoa.
Julkaistu
11 tapaa ottaa omaa aikaa eristysoloissa

Nyt kun kaikki perheemme viisi hilseilevää ihmisotusta lähmii jatkuvasti karmeja ja levittelee mielivaltaisesti tavaroita ympäri kämppää, on kotitöiden määrä lisääntynyt huomattavan paljon. Jopa yöllä, käydessäni jo perinteeksi muodostuneella pissareissullani, minua muistutettiin kipeällä tavalla seuraavan päivän siivousurakasta: potkaisin pottuvarpaani maassa retkottavaan hooveriin.

Kotitöiden yltiöpäinen sikiäminen ja rajat kiinni -määräykset ovat aiheuttaneet sen, että oma aika on vähissä. Henkisen hyvinvoinnin kannalta tarpeelliset irtaantumiset kotioloista eivät käy enää tuosta vaan ja suit sait. Niin sanottu oma tekeminen näissä poikkeusoloissa on supistunut kahteen toimintoon: videopuheluihin ja juoksulenkkeihin.

Kaikella on kuitenkin rajansa: “Kuuluuko, kuuluuko? Kuuluu, kuuluu!” ja “miksi minua ei näy kuvassa!” -kaverimeeteistä alkaa olla uutuuden viehätys jo ohi. Myös hölkkälenkkien raja alkaa tulla vastaan, sillä ilmassa väreilee ylikunnon ja niveltulehduksen merkkejä. Ihan huvikseni kokeilin tämän hetken kirikykyäni ja kas vain: sain rusakon juoksemalla kiinni. Enkä edes hengästynyt, vaikka kyseinen kilvoittelu pupua vastaan tapahtui ylämäessä. Neljä tonnia menee Cooperissa kylmiltään. Ja tämä on varsin tosi.

Kaikki edellä mainittu sai minut suunnittelemaan vaihtoehtoisia ehkä luoviakin tapoja ottaa poikkeusoloissa omaa aikaa. Joten siis, laadin listan.

 1. Piiloudu. Kiipeä korkealle, ylitasoita itsesi väliseinään, kaivaudu poteroon tai rakenna asemasodan hengen mukainen korsu. Ahtaudu hormiin tai ryömi ilmastointiputkeen. Tyhjennä vesivaraajaa ja hitsaa itsesi säiliöön. Jokaiselta löytyy varastosta naamioverkkoa, kasvomaaleja ja maastopuku. Näillä pärjää jo melko pitkälle.
 2. Pese auto. Ennen inhosit auton puunaamista, mutta nyt on kuitenkin kohtuullista ottaa puoli päivää omaa aikaa painepesurin kaverina. Huuhdo moottori ja kuuraa pellit. Muista vahaus ja myllytys. Suorita alapesu ja hoonaa pakari. Kiillota rekisterikilpi ja vaihda himmeät polttimot. Käytä reilusti aikaa sisäputsiin. Vie illalla perhe ihastelemaan Uudenmaan tiesulkua. Puhtaalla Octavialla se kyllä kelpaa tehdäkin.
 3. Rosvopaisti. Tunteja vanhassa nuotiopohjassa muhiva ruoka vaatii vahdin. Äänikirja luureihin, retkijakkara alle ja pipo silmille.
 4. Kiipeä välikatolle. Sano, että teet erittäin tärkeän omakotiasujan huolto-ohjelman mukaisen aluskatteen vuositarkastuksen. Ilmoita, että tässä toimenpiteessä menee arviolta aamusta iltaan. Kukaan ei huomaa, kun olet piilottanut työkalupakkiin kahvitermarin, meetwurstileivät ynnä pari muuta juomaa. Nauti viruksettomasta yksinolosta hyvin tuulettuvalla välikatolla ja torkahda puhallusvillan ihanaan pehmeyteen. Nyt on aika kerätä voimia.
 5. Keksi tärkeä tekeminen. Suunnittele ja tee uusi talousrakennus, pihasauna tai trendikäs pitsauuni. Rakennushommiin irtoaa helposti aikaa, sillä valmis tuotos tulee lopulta kaikkien iloksi ja hyödyksi. Mikään ei voita betonimyllyn matalaa mouruamista, naulapyssyn hypnoottista päkytystä tai jiirisirkkelin kiihottavaa soidinääntä.
 6. Katoa. Yksinkertaisesti vain avaa ovi ja kävele pois. Painele bootsit kolisten horisonttiin. Anteeksi saa helpommin kuin luvan.
 7. Ota “pikavippi”. Liukasta laminaatit halvalla ruokaöljyllä liukuleikkeihin. Luovuta vessapaperirullat revittäväksi ja avaa vehnäjauhopussi yksivuotiaalle pikkupuuhiin. Anna leikki-ikäisen käyttöön puolison öljyvärituubit. Ehdota tyynysotaa, älä rajoita ruutuaikaa ja lahjo herkuilla. Nauti nyt, sillä illalla huomaat kusseesi housuun pakkasella: maksat kalliin hinnan hetken hurmiosta.
 8. Metsälle. Kun kauppareissu ällöttää, on hyvä hakeutua villieläinten luokse. Riistaruoka on eettistä, tautivapaata ja tuli saa vapaasti vangita oman ajan tarpeessa olevan arjen sankarin mielen. Jahtiin käytetty aika ei aiheuta myöskään närää kotioloissa, sillä kotikeittiöön kannettu saalis saa veden herahtamaan jokaisen kielelle. Rusakkopitsa, kanandanhanhipyree, liito-oravakeitto, susisoppa ja ilvespasta maistuvat varmasti ihan koko perheelle.
 9. Vessareissu (pidennetty). Klassikko. Ei kaipaa lisätietoja.
 10. Antaudu viranomaisten syliin. Juokse alastomana tiesululle ja hyppää näyttävällä loikalla betoniporsaiden yli. Huuda rajoitusten, hallituksen ja poliisin vastaisia iskulauseita. Jos edellä mainitun viuhahtamisen seurauksena et pääse viettämään ansaittua omaa aikaa telkien takana, kannattaa kuin viimeisenä oljenkortena tunnustaa kohta vanhentumassa oleva törkeä talousrikoksesi.
 11. Koosta pienistä puroista kohiseva koski. Vie roskat, uusi nurmikko ja testaa palovaroittimet. Avaa ja sulje sähkötaulu, kääntele vesiposteja ja kääntele pääkytkimiä. Vaihda peltikatto, silitä kesäverhot ja uusi anturan eristys. Palauta pullot ja tölkit, sillä penni on miljoonan alku.

Ystävä, toivottavasti näistä on sinulle apua. Enää kaksi tai kolme kuukautta jäljellä. Ehkä vähän enemmän. Kyllä me jaksamme. Me voitamme lopulta kaikki. Sinä pysytyt. Otetaan yhdessä loppukiri.

Hyvää lähestyvää pääsiäistä kaikille!

Antti Kanto