Hyppää sisältöön

Saatko lapsen? Lue tämä kirja

Julkaistu
Saatko lapsen? Lue tämä kirja

Lastenkirjallisuus alkaa kiinnostaa aikuisia ihan uudella intensiteetillä siinä vaiheessa, kun pulla on uunissa.

Olen ihmetellyt, miksi uusille ja tuleville vanhemmille niin usein tuputetaan lastenkasvatusoppaita. Itseäni ainakin moiset oppaat ahdistivat, kun oma esikoinen ilmoitti tulostaan. Etenkin kasvatusoppaat, jotka tuoreet vanhemmat saavat lahjaksi, kertovat usein liikakin lahjan antajan ennakko-oletuksista ja maailmankuvasta. Silti opaskirja sormiruokailusta, kantoliinailusta tai joutilaasta vanhemmuudesta voi olla vaikeaa vastaanottaa lahjaksi ilman, että alkaa epäröidä omaa pätevyyttään tai kantokykyään vanhempana.

Olen sitä mieltä, että kasvatusoppaiden sijaan tuleville vanhemmille kannattaa antaa lahjaksi lastenrunokirja. Sellainen, joka herkistää ja saa reflektoimaan omaa lapsuutta. Sellainen, joka auttaa muodostamaan persoonallisen suhteen tulevaan lapseen. Sellainen, joka ei osoittele eikä määrittele.

Eräs täydellinen kirja tähän tarkoitukseen on Jukka Itkosen runokirja Keinuhevosen kengittäjä – runoja vauvakotiin. Tätä kirjaa lukiessa pääsee välittömästi kiinni niihin tunteisiin ja siihen arkeen, jota vauvaperheissä koetaan ja eletään. En osaa sanoa miksi, mutta minua tämä kirja itkettää lukukerrasta toiseen. Joidenkin runojen avulla voi suorastaan muistaa oman vauvansa tuoksun ja painon olkapäällä. Vain yksi hyvin muotoiltu sana tai ajatus runossa voi herättää äärimmäisen vahvan tunnereaktion ja yllättävän ymmärryksen hetken. Niin runous toimii parhaimmillaan.

Kenuhevosen kengittäjä -kirjan runoja voi tietysti lorutella myös vauvalle, mutta aivan yhtä hyvin ne sopivat tuoreiden vanhempien keskinäiseen lorutteluun. Näiden runojen avulla vanhemmat pääsevät havainnoimaan toistensa tunteita ja luultavasti oppivat sanoittamaan omiaan.

Erityiset pisteet tälle kirjalle annan kuitenkin siitä, että se kuvaa vanhemmuuden tunteita tarkkanäköisesti isän näkökulmasta. Lastenrunouden kentällä isät unohdetaan edelleen niin kovin usein.

Jos siis lähipiirissäsi on tuoreita tai tulevaia vanhempia, tässä lahjavinkki heille vaikka tulevaan jouluun.