Hyppää sisältöön

Lehti lasten makuun

Julkaistu
Lehti lasten makuun

Minulle maistuvat kesäisin tavallista paremmin sanomalehdet ja aikakauslehdet. En itse tilaa juurikaan lehtiä, mutta ostan aika usein eri lehtien irtonumeroita.

Jotenkin kummasti kesäaikaan tekee mieli keskustella päivänpolttavista asioista, erilaisista tapahtumista ja sisustustrendeistä. Ja tietysti kesällä tekee myös koko ajan mieli heittäytyä naistenlehden ja jääteen kanssa riippumattoon pötköttämään.

Lapsille on Suomessa tarjolla harmittavan vähän hyviä lehtiä. Aku Ankkaa ja muita sarjakuvalehtiä Kiikkuvan kirjapyllyn lapset lukevat kyllä päivittäin, mutta niiden lisäksi lapsillemme kelpaavat myös Luonto-Liiton Sieppo, Apu Juniori ja Partio-lehti. 8-vuotias Sudenkuono hamstraa lisäksi jalkapallolehtiä ja 7-vuotias Karhuntassu pitää autolehdistä.

Uutisia nämä pikkukoululaiset kuluttavat vain hyvin vähän. 10-vuotias Ketunhäntä lukee joskus Metro-lehteä, mutta muuten perheemme lapset eivät oikeastaan vielä lue sanomalehtiä.

Lasten- ja nuortenlehdet, joissa fanitetaan tubettajia tai muita julkkiksia eivät jostain syystä kiinnosta Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapsia ollenkaan.

Erityisesti Sudenkuonolle olen jo pidempään etsinyt luettavaksi sopivia lehtiä, sillä hän lukee perheemme lapsista selvästi vähiten kirjoja. Olisin valmis jopa tilaamaan Sudenkuonolle jonkun ikioman lehden, jos vain sopiva tulisi vastaan.

Sudenkuono kävi alkukesästä Keken kanssa viikon vaellusreissulla ja innostui taas hippasen enemmän luontoaiheista. Siksi olinkin ilahtunut, kun törmäsin Tiede Luonto -lehteen.

Tiede Luonto on tiukasti kiinni ajassa. Sen jutut ovat syvällisiä ja lehti on taitettu selkeästi. Nyt, kun ilmastokriisi puhututtaa kaikkia ikäryhmiä, on hyvä, että tarjolla on selkeää tutkimusperustaista tietoa, joka paitsi sivistää myös viihdyttää ja ehkä antaa jopa toivoa. Koen, että ilmastoasioista on hyvä keskustella lasten kanssa toistuvasti, jotta he ymmärtävät, mistä on kyse. Kun ymmärtää, ei tarvitse pelätä.

8-vuotiaalle Tiede Luonto on kuitenkin suurilta osin vielä liian raskasta luettavaa, mutta luemme sitä Sudenkuonon kanssa yhdessä. On aika ihanaa kaapata lapsi sohvalle kainaloon, lukea luontojuttuja ja kuunnella avoimen ikkunan alla pesivän kultarinnan sirkutusta. Kohta alkaa loma!