Hyppää sisältöön

Lukuviikon tärpit

Julkaistu
Lukuviikon tärpit

Hyvää Lukuviikkoa kaikille! Ulkona paistaa aurinko ja kevät etenee kovaa vauhtia. On juuri sopiva aika pyhittää kokonainen viikko lukemiselle ja lukutaidolle.

Jos et vielä tänä vuonna ole ehtinyt juhlistaa Lukukeskuksen koordinoimaa Lukuviikkoa, ei hätää. Tässä viime hetken tärpit lukuaiheisen viikonlopun viettoon:

 

1. Tarkista tuoreimmat tutkimukset

Lukukeskus on juuri julkaissut mainion tutkimuskoosteen otsikolla 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta. Jos vielä mietit, että onkohan se lukeminen sittenkään ihan niin tervehenkistä kuin väitetään, tämä tutkimuskooste kannattaa tarkastaa vaikka nyt ihan heti.

Myös meille, jotka jo liputamme lukemisen puolesta, kooste tarjoilee taitavasti kiteytettyjä vastauksia. Jatkoon!

 

2. Kipaise kirjastoon

Nyt Lukuviikolla monet kirjastot järjestävät ihan erityisen kivaa ohjelmaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoissa on viikonloppuna tarjolla ainakin lorutuokioita vauvoille, mangakerho, satujoogaa, hevosrunoja ja lastenkuunnelma.

 

3. Lue lemmikin kanssa

Joissakin kirjastoissa voi Lukuviikon viikonloppuna törmätä myös lukukoiraan. Lukukoira Filan voi esimerkiksi tavata sunnuntaina 22.4. Sellon kirjastossa Espoossa.

Jos lukukoiran luokse kirjastoon on vaikea päästä, voi omasta tai naapurin lemmikistä kenties myös rekrytoida itselleen kivan lukukaverin. Reippaan ulkoilun jälkeen monet koirat jaksavat kyllä kuunnella sohvalla lötkötellen sadun jos toisenkin.

Eikä kannata väheksyä myöskään kissojen, marsujen, hamstereiden tai vaikka matelijoiden kykyjä lukueläiminä. Kiikkuvan kirjapyllyn perheestä esimerkiksi löytyy lukukissa.

 

4. Uppoudu vinkkien ja trailereiden maailmaan

Kaipaatko jotain uutta luettavaa? Oletko jo törmännyt kirjatrailereihin? Parhaimmillaan ne ovat inspiroivia ja koukuttavia. Kirjastokaistan sivuilta löytyy kattava valikoima kirjavinkkausvideoita ja kirjatrailereita. Kun löytää omaan kirjamakuun sopivan videovinkkarin, elämästä tulee hetkessä hippasen verran hymyilyttävämpää.

Jos oikein innostut, saatat jopa haluta testata tubettajan taitojasi ja kuvata oman kirjavinkkivideon.

 

5. Ulkoiluta lempi kirjaasi

Ainakin eteläiseen Suomeen on viikonlopuksi luvassa aurinkoa ja lämpöä. Jo viime viikonloppuna suojaisessa paikassa metsän siimeksessä saattoi istuskella palelematta pitkiäkin aikoja. Miksi et siis nappaisi lempi kirjaasi mukaan ja suuntaisi luonnon helmaan? Lukuhetki luonnossa rentouttaa!