Hyppää sisältöön

Hyvä kirjavinkki on lottovoitto

Julkaistu
Hyvä kirjavinkki on lottovoitto

Tapasin tällä viikolla Lapsimessuilla äärettömän ammattitaitoisen kirjavinkkarin Espoon kaupunginkirjastosta.

Kirjavinkkari on henkilö, joka suosittelee kirjoja erilaisille lukijoille. Hyvä kirjavinkkari osaa suositella eri ihmisille sopivia kirjoja ja kertoa niistä juuri sen verran ja niin inspiroivasti ja koukuttavasti, että kuuntelija innostuu lukemaan vinkkarin suositteleman kirjan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vinkkari kertoo kirjasta ja sen henkilöistä, ehkä lainaa kirjasta pienen otteen ja lopettaa esityksensä niin jännittävästi, että kuuntelijoiden on pakko itse lukea kyseinen teos saadakseen siitä lisätietoa.

Omasta mielestäni hyvä kirjavinkkari osaa heittäytyä tilanteeseen, ei tuputa, mutta osaa aavistaa kuuntelijoidensa tarpeet, mielenkiinnon kohteet ja taitotason siten, että löytää jokaiselle juuri sopivan kirjan.

Monista kirjastoista löytyy lasten- ja nuortenkirjallisuuteen erikoistunut kirjavinkkari. Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä ainakin kolmasluokkalainen Ketunhäntä on koululuokkansa kanssa käynyt lähikirjastossa kuuntelemassa kirjavinkkausta.

Itse asiassa olen itse monta kertaa suositellut Ketunhännälle jotain uutta kiinnostavaa kirjaa, ja Kettulainen onkin kertonut jo kuulleensa samasta kirjasta esittelyn lähikirjaston kirjavinkkauksessa.

Minusta on ihanaa, että lapset pääsevät koulussa seuraamaan kirjavinkkausta! Se on ihanaa esimerkiksi siksi, että käytyään kirjavinkkauksessa lapset osaavat itse suositella vinkkarin suosittelemia kirjoja eteenpäin minulle. Etenkin Ketunhännällä on niin hyvä muisti ja eläytymiskyky, että hän innostuu joskus koulun kirjavinkkauksien jälkeen vinkkaamaan samoja kirjoja minulle ja veljilleen kotona. Tällainen perheen sisäinen vinkkailu on ihan super hauskaa! Ja välillä vinkkaussessiot muuttuvat vähitellen sketsihahmokilpailuiksi.

Kirjastojen lisäksi kirjavinkkauksesta voi nykyään nauttia myös verkossa. Esimerkiksi YouTubesta löytyy paljon hauskoja kirjavinkkausvideoita, joista monet ovat jopa lasten itsensä tekemiä.

No entäs tuo kirjavinkkari, jonka tapasin Lapsimessuilla? Pyysin häntä suosittelemaan minulle kirjaa seuraavilla kriteereillä:

  • Kirja sopii kolmasluokkalaiselle lukijalle
  • Kirja on tällä hetkellä tosi tykätty lapsien keskuudessa
  • Kirjan on kirjoittanut kotimainen kirjailija
  • Kirjan on kirjoittanut kirjailija, jonka tuotantoa en ole aikaisemmin lukenut
  • Kirja on kirjoitettu hyvin ja sen kieli on kaunista

Kirja, jota vinkkari minulle suositteli on Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin Aavehevosen arvoitus. Ja koska olen näköjään helppo uhri kirjavinkkaukselle, päätin saman tien suorastaan ostaa tämän kyseisen teoksen omaksi. Aloitan sen lukemisen tänään.