Hyppää sisältöön

Nykyäidit

Julkaistu
Nykyäidit

Ennenvanhaan äidit pesivät pyykitkin käsin

Sana nykyäidit saa ihokarvani nousemaan pystyyn. Miksi? Sananmukainen määritelmä on kuitenkin melko neutraali, nykypäivän äidit. Negatiivinen tuulahdus tulee kuitenkin konteksteista, joita siihen liitetään. Googletetaanko hieman ja katsotaan, mitä nousee pintaan? Etsin nettiartikkeleita ja keskusteluketjuja, joiden otsikossa esiintyy sana nykyäiti.

 • Kätilö: Nykyäidit lukevat liikaa kirjoja ja ovat uusavuttomia
 • Nykyäidit käyttävät hirveää kieltä!
 • Lukijat imetyskohusta: ”Nykyäidit ovat niin röyhkeitä eivätkä ota muita huomioon”
 • Oletteko te nykyäidit laiskoja ja saamattomia?
 • Miksi nykyäidit ovat niin lihavia ja tyylittömiä?
 • Kotityöt, joita nuoret nykyäidit laiminlyövät? Listataan!

Neutraaleja ja positiivisiakin kommentteja löytyi

 • Nykyäiti hoitaa sekä työn että vauvan
 • Nykyäiti löytää vertaistukea leikkipuiston lisäksi netistä.

Mutta entä isät? Minkälaisiin konteksteihin sana nykyisä yhdistyy. Yllättäen se löytyykin positiivisista ja suorastaan kannustavista yhteyksistä.

 • Tutkija: Nykyisä osaa hoivata lastaan -”Ei enää vain nouki rusinoita pullasta”
 • Nyky-isä elää kovissa ristipaineissa.
 • Nykyisä puhuu tunteista ja pärjää yksinhuoltajana
 • Nykyisä syyllistyy suomalaisessa äitikeskeisessä perhekulttuurissa

Miksi sana nykyäiti toimii usein haukkumasanana ja nykyisä arvonimenä? Heijasteleeko tämä kaipuuta vanhoihin aikoihin, jolloin äidit hoitivat mukisematta kaiken kotiin ja lapsiin liittyvän ja isän osallistuminen oli ylimääräistä ekstraa? Aikoihin, jolloin äidit leipoivat, virkkasivat ja hillosivat lapsikatraan telmiessä jaloissa. Parsivat sukkia ja pitivät kotiliettä lämpimänä. Nykyajan trendi-ilmausta vanhemmuus on hukassa ei vielä tarvittu. Äiti ei ainakaan ollut hukassa. Hän oli kotona. Julki-imetys ei ollut ongelma, koska äitien julkiliikkuminen rajoittui asioilla käymiseen. Vauva ruokittiin kotona ennen kauppaan tai postiin menemistä ja sieltä tultiin suoraan kotiin. Siivoamaan. Tuskin todellisuus ihan tätä vastasi, mutta eivät varmasti pulutkaan olleet pulskempia torilla, vaikka sitä kaiholla muistellaankin.

Halutaanko tasa-arvokehityksen etenemistä hidastaa äitihäpäisyllä? Saako niitä äitejä, joilla ruokapadat eivät kaikkina arkipäivinä höyryä tasan kello viisi, lyödä kuin vierasta sikaa? Tekemisten kritisoimista voidaan tehostaa myös ulkonäkökritiikillä käyttäen puolihuomaamattomasti nimityksiä trikooperse tai kouvolatukka.

Somessa on helppo huudella ääneen niitäkin ajatuksia, joita ei uskalla ääneen sanoa. Siitä, että tasa-arvoistumisessa on vielä tehtävää kertoo sekin, että Naistenklinikaltakin vuonna 2017 löytyi kätilö, joka kehui perhehuoneessa majailevaa isää siitä, kuinka reippaasti hän vaihtoi omalle vauvalleen vaipan ilman, että vuoteessa sektiosta toipuvan nykyäidin täytyi sitä erikseen pyytää.

Ps. Ja mitä ne tehtävät sitten ovat, joita nuoret nykyäidit laiminlyövät? Ainakin lypsyllä käynti ja lannanluonti mainittiin.