Hyppää sisältöön

Viidennes nuorista elää erityisruokavaliolla

Joka viides suomalaisnuori noudattaa joko terapeuttista tai elämäntapaan liittyvää ruokavaliota. Erityisruokavaliot ovat yleisempiä tytöillä kuin pojilla.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Viidennes nuorista elää erityisruokavaliolla

Healthy happy young woman holding apple on bathroom scale isolated on white

Sekä terapeuttisten – esimerkiksi allergiaan, laktoosi-intoleranssiin, diabetekseen tai keliakiaan liittyvien – että elämäntapaan liittyvien ruokavalioiden noudattaminen on lisääntynyt 40 vuoden aikana 12−18-vuotiaiden, ja erityisesti tyttöjen keskuudessa. Tulokset selviävät Heli Parviaisen lisensiaatintyöstä.

Vuosituhannen vaihteessa kasvisruokavalio oli tyttöjen useimmin raportoima ruokavalio. Vuoden 2013 tuloksissa se on vasta kolmanneksi suosituin laihduttamisen ja urheiluruokavalioiden jälkeen.

Suosituimpia ovat laihdutus- ja urheiluruokavaliot.

Tytöt vastasivat yleisimmin noudattavansa kasvis- sekä laihdutusruokavaliota tai laktoosi-intoleranssiin liittyvää ruokavaliota. Pojilla yleisin oli urheiluruokavalio. Erityisruokavalion yleisimmät syyt olivat sairaus, ruumiinpaino, terveys ja hyvinvointi, ideologiset tekijät, tietyn ruoka-aineen välttäminen ja urheilu.

Elämäntapaan liittyvien ruokavalioiden käyttö voi olla kokeilevaa ja päättyä nopeasti. Terapeuttisia ruokavalioita noudatetaan pitempään.

Yhä yleisempää on useamman erityisruokavalion yhdistely: samaan aikaan voidaan noudattaa kahta tai useampaa terapeuttista tai elämäntapaan liittyvää ruokavaliota, kuten allergia-, laktoosi-intoleranssi-, urheilu-, kasvis- ja laihdutusruokavalioita.

Parviaisen tutkimus on osa laajempaa Nuorten terveystapatutkimusta, jolla on tarkkailtu suomalaisten 12-, 14-, 16- ja 18-vuotiaiden nuorten terveyskäyttäytymistä. Tutkimuksen aineisto on koottu seitsemällä kyselyllä vuosien 1979 ja 2013 välillä. Vastaajia on yhteensä runsaat 43 000.

>Heli Parviainen: Suomalaisten 12–18-vuotiaiden nuorten erityisruokavalioiden noudattaminen vuosina 1979–2013. Lisensiaatintyö, Itä-Suomen yliopisto 2017.

Lue myös artikkeli ruokavaliosta keliakiaperheessä: Se koskee kaikkiin

Lue myös: Johanna Mäkelä tutkii ruokakulttuuria

 

Lue painetusta lehdestä myös artikkeli Isät uhreina ja sankareina.