Hyppää sisältöön

Usko tulevaan vie korona-ajan yli

Hannan Heinosen mukaan me kirjoitamme yhdessä palan suomalaista historiaa, jota voimme tulevaisuudessa muistella.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Usko tulevaan vie korona-ajan yli

Huoli taloudellisesta toimeentulosta on tullut osaksi monen perheen arkea koronapoikkeustilanteessa. Vanhemmat ovat saattaneet joutua yllättäen lomautetuiksi tai irtisanotuiksi myös sellaisilta aloilta, joissa työtä on aina ollut tekevälle tarjolla. Joissakin perheissä toimeentulon heikentyminen on voinut tarkoittaa lapsiperheköyhyyttä.

Sosiaaliturvan kriittistä uudistamista lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi onkin tehtävä kiireellisesti. Vaikuttaa siltä, että perheet, joilla on ollut vaikeuksia selvitä arjesta jo ennen koronan aiheuttamaa poikkeustilannetta, kärsivät siitä tällä hetkellä eniten.

Köyhyyden vaikutuksia pystytään vähentämään myös hyvin toimivilla palveluilla. On tärkeää huolehtia siitä, että lapsiperheet saavat jo varhaisessa vaiheessa tukea matalalla kynnyksellä. Avainasemassa ovat mm. äitiys- ja lastenneuvolat sekä varhaiskasvatuksen palvelut ja koulut. Nyt on aika huolehtia lasten ja perheiden palvelujen riittävyydestä tilanteessa, jossa poikkeusolojen jälkeen siirrytään asteittain kohti uutta normaalia.

Kukaan meistä ei vielä tiedä, mitä uusi normaali tulee olemaan. Siihen siirrytään poikkeustilanteesta asteittain.

Tulossa saattaa olla myös uusia korona-aaltoja, joihin tulee varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvitaan myös tarkkaa ohjeistusta siitä, miten uutta normaalia rakennetaan tilanteessa, jossa tartunta- ja tautiriski pesivät edelleen keskuudessamme.

Poikkeustilanne on poikinut myös tosiasioiden vääristelyä ja väärää tietoa. Oikean tiedon löytäminen poikkeustilanteessa onkin erityinen haaste, joka vaatii mahdollisimman avointa ja selkeää viestintää. Sosiaalisessa mediassa käydään paljon keskustelua koronasta, mutta sieltä ei suinkaan löydy koko totuus käydystä keskustelusta tai päättäjien käytettävissä olleesta tiedosta.

On tärkeää luoda uskoa tulevaan. Nähdä tulevaisuudessa se hetki, kun vietämme jälleen aikaa läheistemme kanssa. Unelmoida siitä, että voimme taas käydä kulttuuri- tai urheilutapahtumissa. Nauttia tulevan kesän meille tuomista mahdollisuuksista. Nähdä poikkeusajan jälkeen positiivisia mahdollisuuksia työelämän tai muun arjen järjestymisessä. Luottaa siihen, että meillä on koko ajan paremmat ja paremmat valmiudet kohdata koronan tuomat haasteet. Sillä: me taltutamme koronan ennen pitkää.

Selätämme yhdessä tämän vaikean ajan. Me kirjoitamme palan suomalaista historiaa, jota voimme tulevaisuudessa muistella − erityisesti siitä näkökulmasta, kuinka lopulta siitä selvittiin.

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin lehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printti- tai digilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Mainos Lapsen Maailman digilehdestä