Hyppää sisältöön

Tarvitsemme parempaa EU-tasoista yhteistyötä, jotta pystymme tukemaan lapsia muuttoliikkeessä

Meidän pitäisi aktivoitua ja äänestää myös EU-vaaleissa, muistuttaa Hanna Heinonen.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Tarvitsemme parempaa EU-tasoista yhteistyötä, jotta pystymme tukemaan lapsia muuttoliikkeessä

Hanna Heinonen toiminnanjoht LSKL

Toukokuu on parasta lintujen muuttoaikaa. Se tarjoaa mainion mahdollisuuden pysähtyä kuuntelemaan ilmaisia kevätkonsertteja.

Mikäli et syystä tai toisesta pääse luontoon, ota seurantaan livekamerat, jotka tuovat luonnon lähelle!

Minun suosikkini on Yle luonnon Lintulaudan juhlijat -livekamera. Sitä seuraamalla olen voinut samaistua kaikkiin juhliin osallistuvaan bilehile-sinitiaiseen ja hämmennystä aiheuttavaan isoegoiseen talitinttiin. Vai olenko sittenkin hömötiaisen tai kuusitiaisen kaltainen VIP-vieras? Mutta taidan kyllä sittenkin olla pikemminkin punarinnan kaltainen satunnaisvieras.

Myös kahlaajat ja hyönteissyöjälinnut saapuvat useimmiten juuri tässä kuussa, vaikka poukkoileva kevätsää voikin saada ne tekemään vaistonvaraisia muutoksia muuttosuunnitelmiinsa.

Kalenteria ei kannatakaan tuijottaa jääräpäisesti, eikä etukäteen tehdyissä suunnitelmissa tarvitse roikkua viimeiseen asti. Joskus on viisaampaa korjata kurssia ennen kuin rysähtää. 26.5. kalenterissa lukee EU-vaalit, vaikka tuntuu, että edellisistä vaaleista on juuri selvitty.

Miksi meidän pitäisi aktivoitua ja äänestää myös EU-vaaleissa? Koska parhaimmillaan yhtenäinen ja vakaa Eurooppa investoi lasten tulevaisuuteen ja huolehtii lapsen oikeuksien toteutumista kaikissa tilanteissa. Sellainen Eurooppa nostaa lasten asiat EU-politiikan keskiöön.

Huono-osaisuuden ja osattomuuden kierre on katkaistava. Kärjistyneimmillään se voi johtaa radikalisoitumiseen.

EU:n tasolla lasten hyvinvointia voidaan lisätä huolehtimalla siitä, että perheille tarjotaan tukea riittävän varhaisessa vaiheessa. Pitää myös toimia määrätietoisesti lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi ja huolehtia siitä, että myös EU-tasolla päätösten lapsivaikutusta arvioidaan ja seurataan systemaattisesti.

Miljoonat lapset ovat tahtomattaan joutuneet osaksi EU:n muuttoliikennettä. Tarvitsemme ehdottomasti parempaa EU-tasoista yhteistyötä, jotta pystymme yhtenäisellä politiikalla tukemaan lapsia jo heidän lähtömaissaan. Mikäli olosuhteet pakottavat lapset muuttamaan, meidän tulee huolehtia heidän turvallisuudestaan ja siitä, että he säilyttävät uskonsa tulevaisuuteen.

Hyvä alku tasa-arvoisemman lapsuuden puolesta EU:ssa on lapsitakuu, jonka mukaan jokaisella haavoittuvassa asemassa olevalla lapsella on pääsy maksuttomaan perusterveydenhuoltoon, varhaiskasvatukseen, koulutukseen, kunnolliseen asumiseen ja ravintoon. Ne eivät valitettavasti ole kaikille lapsille kuuluvia itsestäänselvyyksiä, vieläkään.

Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.

Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.