Hyppää sisältöön

Ruutuaika venyy, lapset ja nuoret istuvat liikaa

Lapset ja nuoret käyttivät yli puolet valveillaoloajastaan joko istuen tai makuulla, ja näin vietetyn ajan määrä lisääntyy merkittävästi iän myötä. Tytöt seisoivat ja tauottivat istumistaan jonkin verran poikia enemmän.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Colourbox
Ruutuaika venyy, lapset ja nuoret istuvat liikaa

concerned woman watching tv

Lapset ja nuoret käyttivät yli puolet valveillaoloajastaan joko istuen tai makuulla, ja näin vietetyn ajan määrä lisääntyy merkittävästi iän myötä.Pojat liikkuivat reippaasti ja rasittavasti enemmän kuin tytöt. Tytöt puolestaan liikkuivat poikia yleisemmin kevyesti.

Vain kolmannes Suomen lapsista ja nuorista saavuttaa kansallisen liikuntasuosituksen eli liikkuu reippaasti tai rasittavasti vähintään 60 minuuttia päivittäin, kertoo Jyväskylän yliopiston ja UKK-instituutin yhdessä toteuttaman LIITU– tutkimuksen tuorein versio.

Ruutuaikaa kertyy tämän päivän lapsille ja nuorille todella paljon: vain viisi prosenttia 9–15-vuotiaista arvioi viettävänsä ruudun ääressä korkeintaan suositellut kaksi tuntia. Noin puolet tutkituista viihtyi ruudun loisteessa yli kaksi tuntia vähintään viitenä päivänä viikossa. 15-vuotiailla oli selvästi enemmän ruutuaikaa kuin 9-vuotiailla.

Urheilua seurassa harrastavien 11–15-vuotiaiden osuus on kasvanut parin viime vuoden aikana 54 prosentista 58 prosenttiin. Urheiluseurat tavoittavat jossakin vaiheessa lähes yhdeksän kymmenestä lapsesta ja nuoresta: vain 13 prosenttia kyselyyn vastanneista ei ollut koskaan osallistunut urheiluseuratoimintaan.

LIITU kokoaa kahden vuoden välein tietoa 9-, 11-, 13- ja 15-vuotiaiden suomalaisten liikunta-aktiivisuuden muutoksista. Vuoden 2016 aineisto on tähän mennessä kattavin kansallinen tutkimus, jossa lasten ja nuorten liikkumista ja paikallaanoloa on mitattu objektiivisesti.

Kyselyyn vastasi 7 565 lasta ja nuorta 367 koulusta. Liikemittarit olivat käytössä 3 284 suomenkielisellä lapsella ja nuorella.

>Sami Kokko & Anette Mehtälä (toim.): Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa. LIITU-tutkimuksen tuloksia 2016. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja.