Hyppää sisältöön

Paras maa äideille…

Uuden lastensairaalan onnistunut kansalaiskeräys sai Seppo Sauron pohtimaan, mitä seuraavaksi. – Ennustan, että seuraava kansalaisliike tällä saralla nousee synnytyssairaaloiden ja yleensäkin turvallisen synnytyksen puolesta. Turvattomuuden tunne on erinomainen alusta kansanliikkeelle.
Julkaistu
Teksti Seppo Sauro
Paras maa äideille…

Uusi lastensairaala sai vauhtia kansalaiskeräyksestä. Kaikki olivat mukana, ja homma eteni. Äitien ja isien lisäksi moni muukin huokaisi helpotuksesta. Hyvä niin.

Miksi kukaan ei kysynyt, miten on mahdollista, että Lastenklinikka oli päästetty niin huonoon kuntoon. Kuka siitä vastasi?

Enpä kysy minäkään, mutta ennustan, että seuraava kansalaisliike tällä saralla nousee synnytyssairaaloiden ja yleensäkin turvallisen synnytyksen puolesta. Turvallinen synnytyshän ei ole mikään lääketieteellinen ilmiö, vaan asia, jota liki 60 000 äitiä ja isää ynnä tulevat isovanhemmat pitävät itsestäänselvyytenä.

Jos Hangossa lastaan odottavalle äidille tarjotaan vaihtoehdoksi Espoon Jorvia, ollaan tekemisissä suurten massojen kanssa. Tai eihän Hangossa suuria väestömassoja ole, mutta on niillä ystäviä.

Pienten massojen joukko Lapin perukoilla on jo hylätty.

En usko, että tällaista kehitystä hyväksytään. Turvattomuuden tunne on erinomainen alusta kansanliikkeelle.

Suomi oli jo toista kertaa peräkkäin maailman paras maa äideille. Näin kertoi Maailman äitien tila 2014 -raportti, jonka kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö julkaisi äitienpäivän alla. Mitenköhän ensi vuonna?

Syntymäpäivät

Kolmevuotiaan synttärit ovat tapahtuma.

Ujostelua, lahjojen saantia ja vastaanottoa: ”Onko tämäkin minulle?” Kasvomaalausta, synttärikakkua, onnittelulauluja ja kynttilöiden puhallusta, jota seuraa pakollinen riehuntavaihe ilmapallojen kanssa, minkä rauhoittaa aina toimiva onginta.

Tärkeitä tapahtumia – ei vain päivänsankarille vaan myös meille muille.

J.K. Useimmat ilmapallot rikkoi Hertta – kahdeksan kuukauden ikäisellä kynsien reunat ovat terävät.