Hyppää sisältöön

Nuorten kuva tulevaisuudesta synkkä

Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat StockSnap
Nuorten kuva tulevaisuudesta synkkä

Nuoret suhtautuvat epäillen pohjoismaisen hyvinvointivaltion perusoletuksiin, kertoo tutkimustoimisto 15/30 Research Oy:n toteuttama Pohjoismainen nuorisotutkimus.

– Ensimmäistä kertaa historiassa seuraava sukupolvi ei koe tulevansa menestymään elämässä yhtä hyvin kuin vanhempansa. Nuorten kansalaiskokemus ei vastaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion ihannetta, toteaa tutkija Markus Keränen.

Puolet nuorista uskoi oman ansiotasonsa jäävän vanhempiensa tulotason alapuolelle. Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista ei kokenut omaavansa elämässään yhtä hyviä mahdollisuuksia kuin muut samanikäiset. Noin joka viides nuori piti haluamansa kaltaisen työpaikan saamista helppona. Harva tosin tietää vielä kolmekymppisyyden lähestyessäkään, mitä työtä haluaa isona tehdä.

Julkkisten vaikutus nuorten kulutuspäätöksiin on Suomessa suuri.

Tutkimus selvitti myös nuorten kulutustottumuksia ja niiden eroja Pohjoismaissa. Tulosten mukaan tunnettujen henkilöiden esimerkki vaikuttaa vahvasti nuorten kulutuspäätöksiin ja muihinkin valintoihin. Erityisen suuri julkkisten vaikutus on Suomessa.

Palvelun saaminen omalla äidinkielellä on tärkeä asia yhä harvemmalle: vain vajaa kolmannes tutkituista kertoi pettyvänsä, jos ei saa haluamaansa palvelua omalla kielellään.

Pohjoismainen nuorisotutkimus on jatkoa saman yhtiön toteuttamille kansallisille nuorisotutkimuksille. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaikkien Pohjoismaiden nuoriin kohdistettu tutkimus tehtiin vastaamaan yrityselämän tarpeita.

Tutkimus koostui kyselystä, johon vastasi yhteensä tuhat nuorta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Aineistoa täydennettiin laadullisin tutkimuskeinoin.

>15/30 Research Oy: Nuoret eivät usko menestyvänsä yhtä hyvin kuin vanhempansa. Tiedote julkaistu marraskuussa 2016.