Hyppää sisältöön

Nuoren isän masennus jää usein huomaamatta

Äidin synnytyksen jälkeinen masennus on tuttu, tunnustettu ja seurattu ongelma, mutta kuka on kuullut puhuttavan tuoreen isän masennuksesta?
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Nuoren isän masennus jää usein huomaamatta

Young father with his newborn baby son, lying in bed in bedroom

Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan se voi olla paljon luultua yleisempää, sillä isien depressio ei välttämättä näy nykyisissä seurannoissa.

Vanhempien depressio on vakava asia sekä vanhempien että lasten kannalta, sillä masentunut aikuinen ei välttämättä kykene huolehtimaan lapsesta niin hyvin kuin pitäisi. Lapsen itkuisuus voi pahentaa tilannetta entisestään.

Vanhemman masentuneisuus voi johtaa vauvan tarpeiden laiminlyöntiin tai kovakouraiseen kohteluun. Se vähentää myös vauvan kasvuympäristön virikkeisyyttä ja saattaa siten hidastaa hänen kehitystään.

Yli 8 % isistä masentuu vauvan syntymän jälkeen

Kaikkia synnyttäneitä äitejä seurataan masennusoireiden varalta. Heistä 10–12 % sairastuu masennukseen ensimmäisen synnytyksen jälkeisen vuoden aikana. Isiltä seuranta puuttuu, vaikka kansainvälisten tutkimusten mukaan heistäkin yli 8 % sairastuu.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan tiedot isien synnytyksen jälkeisen masennuksen esiintyvyydestä voivat kaiken lisäksi olla pahasti alakanttiin, sillä käytössä oleva tutkimusmenetelmä EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale) sopii huonosti miesten masennuksen diagnosointiin.

Tutkimukseen osallistui 447 äskettäin isäksi tullutta miestä. Tulosten mukaan sellaiset miehille tyypilliset masennusoireet kuin ärtyneisyys, levottomuus, huono stressin sieto ja kasvanut itsehillinnän menettämisen riski eivät näy EPDS-testissä.

Kolmanneksella tutkituista miehistä oli itsensä vahingoittamiseen liittyviä ajatuksia, mutta hyvin harva haki ammattiapua. Yli 80 % kohtalaista tai vakavaa masennusta sairastaneista ei puhunut asiasta kenellekään.

Avun hakemista vaikeuttaa se, että tuoreiden vanhempien oletetaan olevan onnellisia, ja miehille omista mielenterveyden häiriöistä puhuminen on muutenkin erityisen vaikeaa.

Tutkimus julkaistiin Scandinavian Journal of Psychology -lehdessä.