Hyppää sisältöön

Nasim Selmani on urheilujäbä ja bisnesmies, josta tunteista puhuminen ei vieläkään ole helppoa

Monimuotoisuusasiantuntija Nasim Selmani on pelannut koripalloa Suomen huipulla, reppureissannut Aasiassa, valmistunut maisteriksi, toiminut podcast-isäntänä, perustanut konsulttiyrityksen ja näytellyt elokuvassa. Nyt tärkeintä on edistää yhdenvertaista työelämää ja puhua tunteista.
Julkaistu
Teksti Hannu Kaskinen
Kuvat Liisa Huima
Nasim Selmani on urheilujäbä ja bisnesmies, josta tunteista puhuminen ei vieläkään ole helppoa

Vaikka Nasim Selmanin työpaikalta löytyvät rummut, golfrata ja pingispöytä, ei hän oikeasti soita rumpuja. Mutta pingistä hän pelaa toimistolla usein.

Nasim Selmani, 34, luonnehtii olevansa kilpailuhenkinen.

– Vaimoni sanoo, että olen maailman kiltein ihminen, mutta kun alkaa peli, jokin naksahtaa ja minun on pakko voittaa.

Karatea, jalkapalloa ja koripalloa

Ensimmäinen urheilulaji oli karate. Siihen patisti Selmanin algerialaistaustainen isä, joka halusi poikansa oppivan itsepuolustusta ennen koulun alkua. Harrastus kesti vain vuoden.

– En tykännyt tapella. Kun isommat kiusasivat, juoksin karkuun, vikkelä kun olin.

Kuusivuotiaana Selmani aloitti monen luokkakaverinsa kanssa jalkapallon. Siitä hän piti, mutta joukkue oli hänen mukaansa Helsingin huonoin, ja tappiot pännivät.

Noin viidennellä luokalla Selmani innostui myös koripallosta, kun treenit olivat kodin lähellä Malmin palloiluhallissa.

– Meillä oli kai Suomen paras joukkue, ja voitimme kaikki turnaukset. Taisin pitää jalkapallosta enemmän kuin koripallosta, mutta voittaminen oli tärkeää.

Korisliigassa Selmani pelasi kaksi kautta. Nykyisin hän pelailee lähinnä jalkapalloa ja padelia sekä surffailee.

Äidinkielensä suomen lisäksi Selmani puhuu sujuvasti englantia ja ranskaa. Hän osaa myös italiaa, espanjaa, ruotsia ja arabiaa.

Niinpä Selmani on nähnyt runsaasti maailmaa, ja matkustaa hän aikoo yhä. Kalenteriin mahtuu joka vuosi ainakin parin viikon reissu retkeilyautolla.

Slushista yrittäjäherätys

Urheilu-uran jälkeen Nasim Selmani tähtäsi yliopistoon ja päätteli kauppatieteiden sujuvan. Hän arvelee kaupanteon aina olleen itselleen luontaista.

– Jo pienenä olin kova neuvottelemaan kaikesta. Keräilin Pokémon-kortteja, Gogo-hahmoja ja muita sen ajan villityksiä. Ostin niitä vain pari, mutta onnistuin keräämään niitä koulussa eniten. Myin niitä opettajille, jotka antoivat niitä lapsilleen.

”Jo pienenä olin kova neuvottelemaan kaikesta.”

Selmani kertoo heränneensä yrittäjyyteen teknologiatapahtuma Slushissa (slush.org), jossa hän toimi sen ensimmäisenä inkluusiojohtajana vuonna 2018.

Yrittäjyys kiteytyy Deidei-konsulttiyrityksessä (deidei.co), jota Selmani oli perustamassa. Deidei konsultoi yrityksiä ja järjestöjä monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus– ja inkluusiokysymyksissä (Diversity, Equality & Inclusion).

– Deidei pyrkii asiakkaidensa kanssa olemaan muutos. Haluamme myös itse olla osa muutosta luomalla arvojemme mukaisen työpaikan.

Lapsena Selmani kuuli rasistista nimittelyä. Hiljalleen hän oppi sen olevan myös rakenteellista, esimerkiksi ulkomaalaisnimiseen suhtaudutaan ennakkoluuloisesti.

Selmanin mukaan meistä jokainen on sisäistänyt ympäröivästä yhteiskunnasta kielteisiä ajattelumalleja. Kun niiden olemassaolon tunnistaa, niistä voi oppia pois.

– Jokaisen tulisi pyrkiä tunnistamaan tiedostamattomia ennakko-oletuksiaan ja puuttua kaikkeen rasistiseen toimintaan. Rasismin kieltäminen tai siitä vaikeneminen pahentavat asiaa.

”Jokaisen tulisi puuttua kaikkeen rasistiseen toimintaan.”

Tunteet puheeksi

Nasim Selmani on aina kokenut olevansa luova. Siitä hänellä on näyttöjä niin puhujana kuin mainosvideo- ja elokuvanäyttelijänä. Näyttelemistä hän arvostaa, sillä se on vaihtelua konsulttityöhön.

Luovuuttaan Selmani hyödyntää myös Jäbät & tunteet -podcastissa (spotify.com), joka pyrkii laajentamaan perinteistä miehen mallia. Selmani, Nosh A Lody ja Miro Olsoni aloittivat podcast-isäntinä tammikuussa 2021.

Selmani kertoo jännittäneensä podcastin vastaanottoa, mutta yllättyi myönteisesti. SuomiAreenan (suomiareena.fi) Jäbät & tunteet valtasi 30. kesäkuuta. Syyskuun alussa 47 podcast-jaksoa oli kuunneltu Spotifyssa ja YouTubessa yli 300 000 kertaa. TikTok-videoilla on ollut yli kaksi miljoonaa näyttökertaa.

– Ei tunteista puhuminen vieläkään ole helppoa. Tunnen itseni siinä keskinkertaiseksi, vaikka olen oppinut sanoittamaan tunteitani. Tämä on harjoitus loppuelämäksi.

Medioissa on alettu puhua niin ammattiurheilijoiden masennuksista kuin peliriippuvuuksista. Selmani havainnoi ilmapiirin muuttuneen avoimemmaksi: urheilijamieskin voi tunnustaa haavoittuvuutensa.

Hän toivoo sukupolvensa osoittavan tunteitaan paremmin kuin vanhempansa.

– Uskon, että tulevat sukupolvet ovat omaa sukupolveani parempia. Joku minua viisaampi on sanonut, että ensi kertaa lapset ja nuoret opettavat vanhempiaan.

Tärkeitä aikuisia

Nuorena Nasim Selmani kaipasi aikuista, joka olisi kuunnellut ja ottanut tosissaan nuoren ideat.

Hän tunnustaa häiriköineensä koulussa opetustavan vuoksi, ja arvioi oppivansa paremmin käytännöstä kuin sanallisesta selittämisestä.

Koulusta jäivät silti hyvät muistot opettajista, jotka näkivät Selmanin kokonaisena eli hänen käyttäytymisensä taakse. Heihin kuului ala-asteen opettaja Timo Poutakari.

Muita Selmania kannustaneita aikuisia olivat koripallovalmentajat Bernard Harris ja Erkki Koivisto-Rajala.

– Aikuisten kohtaamisista hyviä olivat ne, joissa vallitsivat ymmärrys, myötätunto ja kannustus. Ne ovat tärkeitä kaikille, jotka ovat lasten ja nuorten kanssa tekemisissä.

Nasim Selmani lähikuvassa toimistollaan.

Nasim Selmanista lapsille ja nuorille hyviä aikuisten kohtaamisia ovat ne, joissa vallitsevat ymmärrys, myötätunto ja kannustus.

Nasim Selmani

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *