Hyppää sisältöön

Narsistinen nuori pärjää opinnoissa

Brittiläisyhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan narsismin yleistyminen yhteiskunnassa saattaa liittyä narsistien muita parempaan opintomenestykseen.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Narsistinen nuori pärjää opinnoissa

Tiettyjä narsistisia piirteitä omaavat nuoret ovat henkisesti muita lujatekoisempia ja pärjäävät siksi muita paremmin opinnoissa, kirjoittaa tuloksista raportoinut belfastilaisen Queensin yliopiston tutkija Kostas Papageorgiou.

Tutkimusjoukoksi värvättiin 340 korkeakouluopiskelijaa Milanon seudulta Italiasta. Opiskelijoiden persoonallisuutta ja opintomenestystä arvioitiin kahdessa vaiheessa. Tutkimus on julkaistu Personality and Individual Differences -tiedelehdessä.

Papageorgiou muistuttaa tukijoiden määrittelemästä persoonallisuuspiirteiden ”synkästä kolmikosta” (Dark Triad), johon kuuluvat narsismi, psykopatia ja machiavellismi. Piirteet tuottavat persoonallisuuden, jota leimaavat tunnekylmyys, omahyväisyys, kaksinaamaisuus ja aggressiivisuus.

Tutkimuksen pulmana on käsitteiden epäselvyys.

Tutkijan mielestä narsismia ei kuitenkaan tulisi nähdä yksiselitteisesti negatiivisena ominaisuutena. Tieteen kannalta narsismin kaltaiset persoonallisuuspiirteet ovat joko toimivia tai toimimattomia sopeutumia muuttuviin olosuhteisiin. Jos narsismi tuottaa menestystä, sitä on pidettävä toimivana sopeutumana, ja ainakin tässä mielessä positiivisena tekijänä.

Tutkimuksen pulmana on käsitteiden epäselvyys. Mukana olleiden opiskelijoiden narsismi oli subkliinistä, eli kyse oli narsistisista piirteistä, ei narsistisesta häiriöstä – eikä normaalin rajoihin mahtuvia narsistisia piirteitä ole koskaan pahana pidettykään.

Terve.fi-verkkosivuilta löytyvän tiedon mukaan narsistiset piirteet kuuluvat lievämuotoisina jokaisen henkilön peruspiirteisiin. Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä puhutaan silloin, kun narsistiset piirteet ovat vallitsevia ja ohjaavat pääsääntöisesti henkilön käyttäytymistä. Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsii alle prosentti väestöstä.