Hyppää sisältöön

Muodostelmaluistelun valmentajaskandaalista voidaan oppia

Muodostelmaluistelun valmentajan kyky lohduttaa ja kannustaa on tärkeää luistelijan tai joukkueen epäonnistuessa. Viime tammikuussa laji sai kerralla negatiivista julkisuutta valmentajan väitetyn käytöksen vuoksi.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Kelli McClintontock / Unsplash
Muodostelmaluistelun valmentajaskandaalista voidaan oppia

Vielä vuosi sitten muodostelmaluistelu oli suurelle osalle suomalaista urheiluyleisöä melko epämääräinen käsite. Viime tammikuussa laji sai kerralla julkisuutta useammankin kultamitalin edestä. Valitettavasti julkisuuden etumerkki vain oli väärä.

13 kansainvälisesti menestyneen suomalaisen muodostelmaluisteluvalmentajan entistä valmennettavaa otti keväällä 2019 yhteyttä urheilijoille tarkoitettuun Et ole yksin -tukipalveluun. Syynä oli valmentajan väitetty alistava ja nöyryyttävä käytös sekä henkinen väkivalta.

Tukipalvelusta heidät ohjattiin Suomen urheilun eettisen keskuksen kuultaviksi, ja tammikuussa 2020 Suomen taitoluisteluliitto asetti valmentajan 12 kuukauden toimintakieltoon, syynä urheilun eettisten sääntöjen rikkominen.

Suomalaista urheiluvalmennusta laajemminkin ravistellut tapahtumasarja ehti mukaan Anni Holopaisen ja Pauliina Melentjeffin yhteiseen pro gradu -työhön. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliselle tiedekunnalle tehty liikuntapedagogiikan tutkielma Muodostelmaluisteluvalmentajien tunne- ja vuorovaikutustaidot ja niiden yhteys luistelijoiden kokemaan hyvinvointiin valmistui viime keväänä.

Valmentajan kyky lohduttaa, kannustaa ja pysyä rauhallisena luistelijan tai joukkueen epäonnistuessa ovat tutkielman mukaan tärkeitä tapoja edistää luistelijoiden hyvinvointia.

Kuten arvata saattaa, valmentajan huutaminen, syyllistäminen ja pettymyksen ilmaukset vaikuttavat juuri päinvastoin. Epäonnistuttuaan luistelijat ovat jo valmiiksi pettyneitä, eivätkä valmentajan purkaukset mitenkään edistä tilanteen käsittelemistä.

Tutkimuksen aineisto kerättiin joulukuussa 2019 ja helmikuussa 2020. Mukana oli kolme muodostelmaluisteluvalmentajaa ja 59 iältään 15–19-vuotiasta luistelijaa.

Luistelijoiden kuunteleminen ja tasapuolinen huomioiminen olivat vahvasti yhteydessä heidän hyvinvointiinsa. Siihen vaikutti myös valmentajan rohkea tarttumien luistelijoiden ongelmiin.

Valmentajat pitivät tunne- ja vuorovaikutustaitoja tärkeinä ja hyödynsivät niitä valmennustyössään. Vuorovaikutustaitojen käytössä ja niitä koskevissa tiedoissa oli kuitenkin puutteita ja ristiriitaisuuksia.

Avaus on tervetullut, ja keskustelun huippu-urheilun etiikasta soisi jatkuvan. Kyseessä on iso kansainvälinen bisnes, jolle sallitaan missä tahansa muussa liiketoiminnassa syvästi paheksuttuja toimintatapoja. Kuluttajaboikotti uhkaa, jos tunnetun läntisen lenkkitossufirman intialainen alihankkija kärähtää epäinhimillisissä oloissa teetetystä lapsityöstä.

Huippu-urheilijoiksi raaoin ottein jalostettavien alle 10-vuotiaiden kiinalaisten lasten valmennusmenetelmät aiheuttaisivat Suomessa kiireellisen huostaanoton, poliisitutkinnan ja syytteen. Kiinalaisurheilijoiden loputtomat kultamitalisuoritukset eivät kotikatsomoihinsa linnoittautuneissa suomalaisissa kuitenkaan boikottihaluja herätä.