Hyppää sisältöön

Mobiilipelit voivat vaarantaa lapsen tietoturvan

Suurin osa suomalaista vanhemmista osaa jo varoa lasten kuvien lataamista someen. Mutta moniko tulee ajatelleeksi, että mobiilipeliä näpräävän lapsen sijainti- ja yhteystiedot virtaavat tietoverkkoon? Eikä kukaan tiedä, kenen käsiin ne siellä päätyvät...
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Colourbox
Mobiilipelit voivat vaarantaa lapsen tietoturvan

Child playing with mobile phone. Sunlight thru the window

Tuhannet lasten suosimat mobiilipelit keräävät käyttäjistään tietoa ja välittävät sitä eteenpäin tavalla, joka saattaa rikkoa ainakin Yhdysvaltain tietosuojasäädöksiä, kertoo Kalifornian yliopiston johtama kansainvälinen tutkimus.

Reilusti yli puolet lähes 6 000 tutkitusta mobiilisovelluksesta toimi tutkijoiden mukaan ilmeisesti vastoin alle 13-vuotiaiden lasten turvaksi säädettyjä COPPA-tietosuojamääräyksiä (Children’s Online Privacy Protection Act).

Tukittavina olivat Android-laitteissa toimivat, Google Play Storesta ladattavat pelit ja muut lapsille suunnatut sovellukset. Tutkittuja sovelluksia oli ladattu kutakin keskimäärin 750 000 kertaa.

Kyse on mm. siitä, että lasten tietoja kerätään ja välitetään eteenpäin käytännössä lapsen oman suostumuksen varassa niissäkin tapauksissa, joissa COPPA-säädökset edellyttävät huoltajan suostumusta.

Mistä tiedetään, että Hyväksyn-nappia todella napautti huoltaja, eikä lapsi itse? Ei mistään.

Tietosuojakäytäntöjä on alettu jo tarkistaa.

Tutkijat testasivat sovelluksia automaattisesti. Jos automaatti selvisi vanhemman suostumusta edellyttävästä latausvaiheesta, pääteltiin myös lapsen siitä selviävän. Ja selvisihän se: yksikään testattu sovellus ei vaatinut todennettavissa olevaa huoltajan suostumusta.

Noin 5 % tutkituista appseista keräsi laitteelta lapsen yhteys- ja sijaintitietoja – eli sovellus tiesi, missä lapsi laitteineen oli. 73 % sovelluksista välitti keräämäänsä luottamuksellista dataa verkon yli. Niistä suuri osa ei huolehtinut tiedonsiirron asianmukaisesta salaamisesta.

Mm. sellaiset mobiilipelien tuottajat kuin Disney ja Gameloft sekä Android-käyttöjärjestelmän kehittäjä Google ovat tulosten julkistamisen jälkeen ilmoittaneet kunnioittavansa lasten tietosuojaa ja tarkistavansa omia käytäntöjään.

>IMDEA Networks Institute: Thousands of mobile apps for children might be violating their privacy. Tutkimuksesta tiedotti uutispalvelu AlphaGalileo huhtikuussa.

Lue painetusta lehdestä tutkittua tietoa -artikkeli: Luonnon läheisyys pitää oppilaat virkeinä!