Miten upeasti 16-vuotias Henri laulaakaan iskelmää!
Sastamalan Mouhijärvellä, Häijään taajamassa asuva Henri Jokinen kertoo laulaneensa pienestä pitäen mutta julkisesti vasta pari vuotta sitten. Jo vähän aiemmin hän oli aloittanut viikoittaiset laulutunnit, kun äänenmurros ei enää haitannut.
Laulunopettaja on lähikylässä asuva Ingrid Suoniemi, jonka osaavuutta Henri kehuu.
Iskelmä on ykkönen
Jokisen suku ei kuulemma ole musikaalinen, mutta musiikkia on nuoren miehen kodissa kuunneltu paljon. Henri asuu vanhempiensa, isosiskonsa, isoveljensä ja pikkusiskonsa kanssa.
– Häijää on hyvä paikka asua. Tämä ei ole liiaksi maaseutua, ja täältä pääsee nopeasti Tampereelle ja Nokialle.
Jo pienenä Henri mieltyi iskelmään. Esikuvia ovat Kari Tapio, Reijo Taipale ja Topi Sorsakoski. Henri ei ehtinyt nähdä heitä esiintymässä, mutta miesten esittämä musiikki elää.
Oman kylän Tanssikrouvi on Henrille tärkeä paikka. Siellä esiintyneistä Kyösti Mäkimattila & Varjokuva kolahtivat Henriin. Tanssikrouvissa Henri myös treenaa laulua – kotinsa lisäksi – kun tanssipaikkaan on omat avaimet.
Rock – Chris Rea ja suomirokki, kuten Popeda ja Eppu Normaali – on hänelle iskelmän jälkeen mieluisinta musiikkia.
Vahva ääni voisi sopia heviin, mutta raskas rock ei Henriä miellytä. Oopperaa hän ei tyrmää.
– Monet ovat vihjaisseet, että äänialani voisi sopia oopperaan.
Henri itse mieltää äänensä likimain bassoksi mutta ennemmin baritoniksi. Hän kertoo äänensä entisestään madaltuneen viime vuoden kesällä ja syksyllä, mutta tämän vuoden keväällä ääni taas nousi ja kirkastui.
Aina puku päällä
Koulunsa joulu- ja kevätjuhlissa Henri Jokinen on luonnollisesti esiintynyt. Peruskoulun päättötodistuksessa musiikki oli kymppi.
Henrille on karttunut esiintymiskokemusta niin konserteista, tanssilavoilta, häistä, hautajaisista kuin ristiäisistä. Lavakeikassa on kaksi tai kolme 45 minuutin settiä. Hän esiintyy puvussa.
– En koskaan mene lavalle farkuissa ja t-paidassa. Aina pitää olla kauluspaita.
Henri laulaa joko yksin tai tanssipaikan oman bändin solistina. Useimmin taustabändinä on ollut Tanssiorkesteri Veikko Nieminen – kyllä, nimi on Tapani Kansan biisistä. Tämä neljän miehen orkesteri on perustettu jo vuonna 1998.
Henristä keikkapalkat ovat riittäviä. Tanssilavojen tunnelma viehättää Henriä, sillä niillä käy pääosin harrastajatanssijoita. Humalaiset ovat jossain muualla.
Toistaiseksi Henrin sykähdyttävin keikkakokemus on viimevuotinen suora televisiolähetys Seinäjoen tangomarkkinoiden katulavalta. Edellispäivänä hän oli voittanut 14–17-vuotiaiden Tangonuori-tittelin.
– Oli hienoa voittaa, vaan en missään kohtaa pitänyt voittoa varmana.
Tangomarkkinamenestys tuplasi keikat, joita viime vuonna kertyi noin 80.
Keikoille traktorilla
Perheestä löytyy kuski, jos keikka on kaukana Häijäästä, mutta lähiseudun keikoille Henri Jokinen ajaa traktorilla.
Hän on selvitellyt ikäpoikkeuslupaa. Kun ensi huhtikuussa tulee 17 vuotta täyteen, tangotähti pääsee ehkä itse ajamaan keikkamatkansa autolla.
Tämän vuoden kesäksi Henri oli myynyt noin 30 keikkaa, mutta koronapandemia vei ne kaikki.
– Aloin heti miettiä töitä, kun selvisi, ettei tänä kesänä keikkailla. En tykkää vain oleskella.
Edelliskesinä Henri on ahertanut traktori- ja kaivuritöissä sekä ruohonleikkaajana. Tänä kesänä hän rakensi mökkiä.
Kesän alussa tiedossa oli kymmenkunta keikkaa syksylle.
– Jos iskelmätähdeksi päätyisin, olisihan se hienoa. Sekin riittää, jos osittain pystyn elättämään itseni laulamalla.
Henri rentoutuu metsästämällä. Hän käy veljensä, isänsä ja setänsä sekä suomenajokoirien kanssa jänismetsällä. Henri on ampunut myös hirviä, peuroja ja kauriita, jotka aiheuttavat monia liikenneonnettomuuksia.
– Mettästys on aina ollut meillä pääharrastus, joka sukupolvella. Ympäri Suomea mettästellään: Kuusamossa ja Pohjanmaalla käydään syksyllä. Suomussalmella kävimme kerran karhujahdissa.
Yrittäjyyttä suvussa
Laulamisen lisäksi Henri Jokista innostaa kaupallinen ala. Keväällä hän sai peruskoulun päättötodistuksen, ja opiskelu jatkuu Ikaalisten kauppaoppilaitoksessa.
Seurustelukysymyksen nuori mies kiertää. Pysytään siis asiassa.
Henri uskoo opintojen sujuvan, kun hän ei aiemminkaan ole koulupäivinä keikkaillut. Laulajaa kysytään yleensä perjantaiksi ja lauantaiksi.
Henrillä on ollut vuoden verran oma, lähinnä keikkamyyntiä varten perustettu yritys: HJ Music Oy. Henri hoitaa itse kirjanpitonsa, mutta isä auttaa tarpeen mukaan, sillä hän on Häijään Nesteen kauppias.
Henri aloitti jo noin kymmenvuotiaana kesätyöt huoltoaseman apukäsinä sekä sisä- että ulkotöissä.
Jo Henrin isoisä perusti Häijääseen huoltoaseman, joka paloi. Nyt Henrin isä ja setä omistavat isohkon huoltoaseman puoliksi. Henri mainitsee jatkavansa perinteitä sikäli, että hän alkoi noin viisitoistakesäisenä yrittäjäksi, samoin kuin isä ja isoisä aiemmin.
Setä on keväisin myös maanviljelijä, ja kaikki isovanhemmat ovat maanviljelijäperheistä.
– Itsekin saatan joskus ryhtyä maanviljelijäksi. Jos jokin suunnitelma murskaantuu, sitten pitää kehitellä uusia.
Katso, miten hienosti Henri Jokinen tulkitsee Kari Tapion sanoittaman ja Veikko Samulin säveltämän Valoon päin -iskelmän vuodelta 1999!