Hyppää sisältöön

Menestystekijä

Päätös jättää paperittomien terveydenhuolto pöydälle eduskunnassa oli hölmö, sillä paperittomien hoito edistäisi terveyttä Suomessa. Ennen kaikkea kysymys on kuitenkin inhimillisestä asiasta: entä jos oma lapsenlapseni olisi samassa tilanteessa, Seppo Sauro pohtii pääkirjoituksessaan.
Julkaistu
Menestystekijä

Ei Suomella ole ollut mitään helppoa tietä. Sodan jälkeen ja sitä ennen me olimme köyhä, hajanainen maa, rikki revittykin. Silloin kuitenkin oli tahtoa enemmän kuin rahaa.

Nykyisten sukupolvien menestystekijät takasivat investoinnit lapsiin, perheisiin ja hyvinvointiin: luotiin lapsilisät, neuvolat, kodinhoito, ilmainen kouluruokailu, sittemmin eläkeratkaisut ja päivähoito.

Tämä on ollut Suomen uusiutuva luonnonvara. Tämän vuoksi meillä on nyt ehkä maailman paras peruskoulu ja monenlaista kadehtimisen kohtaa, kun kansainvälisessä tarkastelussa puhutaan lasten, perheiden tai äitien asemasta.

Nyt on rahaa, mutta ei muka varaa. Investoidaanko lapsiin ja hyvinvointiin, uusiutuvaan luonnonvaraan? Suomen seuraavan hallituksen ohjelma on lyhyt. Mutta jos siinä ei huomioida lapsia ja perheitä, Suomi köyhtyy.

Surullinen tapaus

Paperittomien yli käveltiin surutta. Lakiesitys heidän terveydenhuollostaan jäi eduskunnassa pöydälle, eikä lakia ehditä käsitellä ollenkaan.

Esitys olisi turvannut Euroopan unionin ulkopuolelta tuleville paperittomille lapsille ja raskaana oleville naisille samat terveyspalvelut kuin meille. Muut paperittomat olisivat olleet oikeutettuja kiireelliseen hoitoon.

Päätös oli hölmö, koska paperittomien hoito edistäisi terveyttä Suomessa. Isoin asia on kuitenkin inhimillinen: ajattelen aina näitä asioita oman elämäni kautta. Entäpä jos oma lapsenlapseni olisi joskus tuollaisessa tilanteessa. Mitä toivoisin? Inhimillisyyttä.

Kolme ja puolivuotias

”Ukki, aavaa mitä. Rosvoja on olemassa.”

”Niin, mutta eihän me nyt niihin törmätä.”

”Aavaa mitä? Haikalat syö lapsia. ”

”Eihän me nyt sellaisiin paikkoihin mennä, ja kaloja ne kyllä jahtaa.”

”Aavaa mitä? Metsästäjä ampuu. ”

”Tarkoitatko niin kuin siinä Babarissa?”

”Ukki, se on totta!”

Mistä ne näitä imee?

Seppo Sauro on Lapsen maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.