Hyppää sisältöön

Maalaislapset motorisesti kaupunkilaisia taitavampia

Kotipaikkakunnan matala asukastiheys on yhteydessä parempiin motorisiin taitoihin ja runsaampaan ulkona vietettyyn aikaan.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Maalaislapset motorisesti kaupunkilaisia taitavampia

Kids walk in the park with first snow

Maaseudulla asuvat lapset ulkoilevat muita lapsia enemmän päiväkotipäivän jälkeen. Ilmeisesti tästä syystä 3–7-vuotiaat maalaislapset ovat myös kaupungissa asuvia ikätovereitaan parempia motorisissa taidoissa. Näin siitä huolimatta, että kaupunkien lapset harrastavat maalaisia enemmän ohjattua liikuntaa.

Taitavat tenavat -tutkimukseen osallistui 945 lapsiperhettä 37 päiväkodista. Aineisto kerättiin vuosina 2015–2016 eri puolilta Suomea. Tutkimus julkaistiin International Journal of Environmental Research and Public Health -lehdessä.

Tulosten mukaan kotipaikkakunnan matala asukastiheys on yhteydessä parempiin motorisiin taitoihin ja runsaampaan ulkona vietettyyn aikaan. Korkeampi asukastiheys liittyi puolestaan heikompiin motorisiin taitoihin sekä yleisempään ohjattuun liikuntaharrastukseen osallistumiseen.

Motorisilla taidoilla tarkoitetaan tasapaino- ja liikkumistaitoja sekä erilaisten välineiden käsittelytaitoja. Riittävät motoriset taidot mahdollistavat osallistumisen ikä- ja kehitystasolle tyypillisiin leikkeihin, kuten juoksuleikkeihin ja pallopeleihin.

Näiden taitojen oppiminen on yksi lapsuusajan keskeisistä kehitystehtävistä, eivätkä taidot kehity parhaalla mahdollisella tavalla ilman harjoittelua. Tohtorikoulutettava Donna Niemistö Jyväskylän yliopistosta korostaa ulkoleikkien tärkeyttä: ulkona lapsella on tilaa leikkiä ja haastaa itseään monipuolisesti.

Lasten alueellista tasa-arvoa ulkoleikkien suhteen voidaan Niemistön mukaan parantaa ympäristösuunnittelulla, joka huomioi nykyistä paremmin lasten turvallisuuden ja heidän mahdollisuutensa liikkua ulkona monipuolisesti ja itsenäisesti.