Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajaperheet luultua pienempiä

Maahanmuuttajien lasten perheet ovat pienempiä kuin heidän vanhempiensa perheet olivat.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Maahanmuuttajaperheet luultua pienempiä

Young african american father holding with her baby girl

Maahanmuuttajien lapset mukauttavat perheen kokoa koskevat ihanteensa vastaanottajamaan, eivät omien vanhempiensa normeihin. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että maahanmuuttajien lasten perheet ovat pienempiä kuin heidän vanhempiensa perheet olivat.

Yleensä ottaen on harvinaista, että minkään Isossa-Britanniassa elävän maahanmuuttajataustaisen ryhmän keskimääräinen perhekoko olisi tavallista brittiperhettä suurempi. Esim. Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleiden maahanmuuttajien lasten perheet ovat jopa keskimääräistä brittiperhettä pienempiä.

Tukholman yliopiston tutkimus ruttaa kerralla suuren joukon maahanmuuttajaperheiden kokoa koskevia ennakkokäsityksiä. Se kertoo mm., että vuoden 1950 jälkeen syntyneet Britanniassa asuvat naiset ovat hankkineet keskimäärin yhtä suuren perheen riippumatta siitä, ovatko he taustaltaan syntyperäisiä brittejä vai maahanmuuttajia.

Tätä vanhemmissa ikäryhmissäkin vain tietyistä maista tulleiden maahanmuuttajanaisten lapsiluvut ovat selvästi maan keskiarvoa korkeampia.

Perhekoko on kiinnostava väestöennusteiden kannalta.

Euroopan maiden väkiluvut ovat kasvaneet selvästi 50 viime vuoden aikana. Osa kasvusta johtuu maahanmuutosta. Tutkijat pitivät tärkeänä selvittää, ovatko maahanmuuttajien lapset omaksuneet vanhempiensa vai vastaanottajamaan normit mitä haluttuun perhekokoon tulee. Kysymys on mielenkiintoinen sekä väestöennusteiden kannalta että kulttuurisesti.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa perhekokoja on vertailtu eri maahanmuuttajaryhmien ja -sukupolvien välillä. Tutkimusartikkeli The Intergenerational Assimilation of Completed Fertility: Comparing the Convergence of Different Origin Groups julkaistiin toukokuussa International Migration Review -lehden verkkosivuilla.