Hyppää sisältöön

Lupauksia

Ennen vaaleja luvataan tukea ja turvaa lapsille, mutta viime vuosien sirpaleisuus ei kerro vastuunkannosta. Jonkun pitäisi uskaltaa ottaa kokonaisvastuu perheiden ja lasten hyvinvoinnista. Miksei se voisi olla pääministerikin? Seppo Sauro kysyy.
Julkaistu
Teksti Seppo Sauro
Lupauksia

Perheet ja lapset ovat keskiössä: nyt luvataan laittaa asiat kuntoon! Perheministeri tai jopa -ministeriö tuntuu sopivan uuteen hallitusohjelmaan. Nyt on tarjolla turvaa ja tukea – jopa lisää rahaa – lasten suojeluun!

Näin se on aina ennen vaaleja ollut, enkä epäile, etteikö näiden lupausten takaa löytyisi hyvää tahtoa, tietoa ja järkeäkin.

Minäkin tahdon uskoa näihin lupauksiin. Mutta vain, jos luodaan malli, jossa joku henkilö tai jokin taho todella kantaa vastuun. Silloin tietäisimme senkin, ketä tai mitä voisimme kehua tai haukkua.

Viime vuosina näin ei ole ollut. Se, että kaikki ovat kantaneet vastuuta perheiden ja lasten asioista, on tarkoittanut, ettei kukaan ole kantanut sitä. Sirpaleinen malli on optimoinut vain kunkin tahon omaa rahoitusta.

Jonkun pitäisi uskaltaa ottaa kokonaisvastuu perheiden ja lasten hyvinvoinnista. Miksei se voisi olla pääministerikin?

Korvasärky

Se oli minulla edellisen kerran 40 vuotta sitten, lastentauti jo silloin aikuisella.

Olin potenut pitkittynyttä flunssaa, en niin pahaakaan, mutta koneen laskeutuessa Kittilään ihmettelin korviani. Koskaan ennen kun ei ollut tullut tuntemuksia paineenvaihtelusta.

Seuraavana päivänä olo oli ok, mutta illalla sattui, kun aivastin tai nielaisin, ja aamuyöstä alkoi juilia. Sen tunteen kyllä muistin heti.

Oulussa tuhansia lapsia hoitanut korvalääkäri teki diagnoosin nopeasti: tärykalvoni takana oli nestettä.

Hänen vastaanotollaan oli lukematon joukko pikkulapsia samassa tilanteessa. He leikkivät ja nahistelivat sisarustensa kanssa kuin tyhjää vaan, vain minä olin ihan romuna.

Ehdotankin, että kaikille korviaan poteville lapsille annetaan etuoikeus jonossa. Korvakipu nimittäin sattuu ihan aikuisten oikeesti!

Seppo Sauro on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.