Lastensuojelun visiota etsimässä
Lastensuojelun kriisistä on puhuttu vuosia. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrä on kasvanut pitkään ja kustannukset ovat nousseet huimasti, eikä kansallisilla kehittämistoimilla ole onnistuttu kääntämään suuntaa.
Lapsiperheet viestivät, että lapset ja nuoret eivät saa palveluita silloin, kun niitä tarvitsevat. Tukihenkilöä tai -perhettä joutuu odottamaan, neuropsykiatrisiin haasteisiin ei pystytä vastaamaan, mielenterveyspalveluita täytyy jonottaa ja jopa lakisääteiset neuvola- ja kouluterveydenhuollon tarkastukset jäävät väliin.
Lastensuojelu paikkaa tällä hetkellä muiden palveluiden toimimattomuutta ja puutteita. Kun lapsi, nuori tai perhe ei saa apua heti tarvitessaan, ongelmat ehtivät kärjistyä. Kun muita keinoja ei enää keksitä, apua haetaan lastensuojelusta.
Lastensuojelun asiakkaana olevalle lapselle ja hänen perheelleen on järjestettävä sellaiset palvelut, jotka katsotaan välttämättömiksi. Saattaa kuitenkin olla, että oikeanlaisia palveluita ei ole saatavilla edes lastensuojelun avohuollon tai sijaishuollon kautta.
Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti keväällä lastensuojelun lainsäädännön kokonaisuudistuksen (valtioneuvosto.fi). Sen ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus selkeyttää lastensuojelun visio ja suuntaviivat, konkreettiset lainsäädännön uudistukset tehdään ensi vuodesta alkaen.
Visiota todella tarvitaan! Eikä riitä, että puhumme pelkästään lastensuojelun visiosta. On puhuttava siitä, miten lapsia, nuoria ja perheitä autetaan kaikkien toimijoiden yhteistyöllä, jotta lastensuojelun tarve vähenee. Lasten suojeleminen on meidän yhteinen tehtävämme.
Tähtäin tulee ulottaa riittävän kauas, sillä visiota ja lainsäädäntöuudistusta tehdään tulevaisuutta varten. Oletettavasti yhteiskuntamme ja lastensuojelun toimintaympäristö on esimerkiksi 15 vuoden päästä hyvin erilainen kuin nyt.
Ymmärrän, että työskentelylle on laitettava jo aikataulusyistä rajoja, mutta visiota on syytä tarkastella mahdollisimman laajasti. Näin lastensuojelun rooli kokonaisuudessa ja tulevaisuuden toimintaympäristössä hahmottuu.
Lastensuojelun Keskusliitto ehti käynnistää oman visiotyöskentelynsä jo aiemmin (lskl.fi). Nyt olemme tiiviisti mukana prosessissa ja tuotamme tietoa yhteisen ymmärryksen lisäämiseksi. Olemme tehneet kyselyitä ja keränneet tietoa ja järjestämme sekä työpajoja että pyöreän pöydän keskusteluja. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® teema on esillä useammassa ohjelmaosuudessa (lastensuojelupaivat.fi).
On tärkeää, että keskustelua lastensuojelun visiosta käydään mahdollisimman avoimin silmin ja korvin. Voi olla – ja näin toivon – ettei visio synny yhdestä kynästä, vaan on tulos tulevaisuuteen katsomisesta, ymmärryksen lisäämisestä ja yhteisestä ajattelusta.
PS.
Lastensuojelu.info-sivusto tarjoaa perustietoa lapsiperheiden palveluista Suomessa useilla kielillä.
Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.
Kommentit (0)