Hyppää sisältöön

Lastensuojelun arjen sankarit

”Luovat ratkaisijat tekevät pitkäjänteistä työtä lasten suojelemiseksi ja muodostavat tiimejä, jotka selviytyvät haastavissa oloissa ammattitaitonsa, osaamisensa ja luovuutensa avulla”, kirjoittaa pääkirjoituksessaan Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Ulla Siimes.
Julkaistu
Teksti Ulla Siimes
Kuvat Mara Leppä
Lastensuojelun arjen sankarit

Hyvinvointialueilla tarjottavat lasten ja perheiden palvelut ovat suurissa vaikeuksissa. Lastensuojelun sijaishuollon kustannukset kasvavat, ja muista lasten ja perheiden palveluista leikataan suurten kustannuspaineiden vuoksi.

Suunta on väärä, sillä niin toiminnan kuin taloudenkin painopiste pitäisi pystyä kääntämään korjaavista palveluista peruspalveluihin.

Kurjistumis- ja talousvaikeuspuheen myötä unohtuu usein tärkein. Monella alueella lapset ja perheet saavat edelleen hyvää palvelua ja apua silloin, kun sitä tarvitaan. Tämä johtuu ammattilaisista, jotka tekevät työtään suurella osaamisella, kokemuksella ja sydämellä.

Se, että lapsen ja perheen kohtaa ammattilainen, on todella arvokasta. Hän voi tarjota kaiken mahdollisen avun ja tuen sekä ohjata eteenpäin palveluviidakossa.

Kohtaaminen ei lisää palveluiden saatavuutta tai suoraan takaa vaikuttavuutta, mutta hyvä kohtaaminen on usein vaikuttavinta. Kohtaaminen luo luottamusta, joka mahdollistaa vaikeiden, nolojen ja häpeää aiheuttavien asioiden puheeksi ottamisen ja käsittelyn.

Lasten ja perheiden palveluissa tehdään sankaritekoja joka päivä. Apua ja tukea saavien kiitokset ja kokemukset toivottavasti näkyvät ja kuuluvat, mutta julkisuudessa arjen sankarit jäävät usein huomaamatta.

Lastensuojelun Keskusliitto (lskl.fi) ja Huoltaja-säätiö (huoltaja-saatio.fi) etsivät alkukesästä Arjen sankareita. Nämä arjen luovat ratkaisijat tekevät pitkäjänteistä työtä lasten suojelemiseksi. He muodostavat tiimejä, jotka selviytyvät haastavissa oloissa ammattitaitonsa, osaamisensa ja luovuutensa avulla.

Saamistamme ehdotuksista kävi selväksi, että tärkeimpänä pidetään lapsen edun ensisijaisuutta – sekä kollegoiden että asiakkaiden näkökulmasta. Myös luovuus, huumorintaju, kärsivällisyys, yhteistyö ja yhteisöllisyys vaikuttavat siihen, että palvelut onnistuvat tarjoamaan apua.

Tällä hetkellä liian moni lapsiperheiden sosiaalihuollon ja lastensuojelun palveluissa työskentelevä ammattilainen harkitsee alan vaihtoa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi henkinen kuormitus, palkkaus sekä suuret asiakasmäärät.

Hyvinvointialueiden on huolehdittava ammattilaisten työoloista. Pätevät, osaavat ja kohtaavat ammattilaiset muodostavat lasten ja perheiden palveluiden ytimen. Lapsen ja perheen näkökulmasta palvelut ovat ihmisiä, jotka auttavat.

PS.

Lastensuojelun Keskusliitto ja Huoltaja-säätiö palkitsevat jo kolmatta kertaa Lastensuojelun arjen sankareita Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampereella 9.10.2024 (www.lastensuojelupaivat.fi).

Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *