Lasten terveiset päättäjille: Enemmän aikuisia kouluihin

Lisää aikuisia kouluihin, enemmän oppimateriaaleja ja vähemmän stressiä. Muun muassa tällaisia toiveita lapsilla ja nuorilla on päättäjille. Asiaa kysyttiin Lapsen oikeuksien viikolla kouluissa eri puolilla Suomea. Viikon teeman oli lapsen oikeus oppimiseen.
Vastauksista nousi esiin lasten ja nuorten huoli riittävistä resursseista koulussa ja oppilaiden hyvinvoinnista. Toiveissa on muun muassa joustavampia opiskelutapoja, rauhallisia pienryhmätiloja ja pidemmät ruokatauot.
Näihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota päätöksenteossa
- Koulun resurssit ja oppimisympäristö
- Lisää tilaa opiskeluun, pienryhmätiloja ja rauhallisia opiskelutiloja
- Paremmat kalusteet luokkiin
- Enemmän oppimateriaaleja
- Lisää koulun sisäisiä kerhoja ja harrastuksia
- Resursseja kaikkiin kouluihin tasavertaisesti Suomessa, jotta kaikilla oppilailla olisi mahdollisuudet oppia ja käyttää tarvittavia välineitä
- Lisää varoja koulun hankintoihin, kuten auditorioihin, liikuntavälineisiin, leikkipaikkoihin ja kalusteisiin
- Oppilaiden hyvinvointi ja turvallisuus
- Kiusaamiseen puuttuminen tiukemmin, turvallinen kouluyhteisö
- Enemmän oppilashuoltohenkilökuntaa, kuten kuraattoreita, psykologeja ja terveydenhoitajia
- Lisää aikuisia kouluun: opettajia, avustajia, ohjaajia
- Mahdollisuus rauhoittumiseen koulupäivän aikana
- Opetuksen ja koulutyön kehittäminen
- Vähemmän kokeita ja stressiä, monipuolisemmat arviointitavat
- Myöhempi koulupäivän aloitus, esimerkiksi klo 9
- Lyhyemmät koulupäivät ja enemmän taukoja, erityisesti pidempi ruokatauko
- Enemmän liikuntatunteja ja toiminnallisia oppimistapoja
- Mahdollisuus opiskeluun kotona ainakin tunnin verran päivässä
- Vierailuja yrityksiin ja koulun ulkopuolisiin oppimisympäristöihin
- Mahdollisuus tukiopetukseen
- Oppilaan vahvuuksien huomioiminen opetuksessa
- Kouluruoka ja koulun ulkopuolinen toiminta
- Lisää rahaa kouluruokaan, jotta se olisi maukkaampaa ja monipuolisempaa
- Enemmän vaihtoehtoja ja juhlaruokia
- Kouluruoan määrän lisääminen – välillä ruoka loppuu kesken
- Enemmän välipaloja koulupäivän aikana
- Paremmat ruokailuolosuhteet: pidempi ruokatunti, jotta ehtii syödä rauhassa
- Enemmän rahaa koulun ulkopuoliseen oppimiseen, kuten retkiin, museoihin, kulttuuritapahtumiin ja ulkomaanvierailuihin
Lapsen oikeuksien viikkoa järjestää Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.
Vesilahden yhtenäiskoulun oppilaskunnan terveiset päättäjille
”Oppimisen tukeminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä koulussa. Lasten ja nuorten oppimisen mahdollistamiseen ja vahvistamiseen vaikuttavat monet tekijät, jotka liittyvät sekä oppimisympäristöön että yksilön hyvinvointiin. Me, Vesilahden yhtenäiskoulun oppilaskunta, haluamme tuoda esiin näkökulmia, jotka edistävät oppimista sekä tekijöitä, jotka sitä heikentävät.
Rauhallinen ja keskittymistä tukeva ympäristö on keskeistä oppimiselle.
Mikäli työrauhaa häiritsevät oppilaat eivät kykene sopeutumaan yleiseen opetukseen tai noudattamaan luokan aikuisten ohjeita, olisi hyvä tarjota heille mahdollisuus opiskella muualla, esimerkiksi pienemmissä ryhmissä. Lisäksi opettajalla on oltava selkeä ja arvostettu rooli luokan johtajana. Hänen tehtävänsä on tukea oppimista ja ylläpitää järjestystä. Opettajan tulee kunnioittaa ja arvostaa koulun jokaista oppilasta, mutta oppilaiden täytyy myös kunnioittaa opettajan antamia ohjeita ja opetusta.
Ajattelemme myös, että oppilastaidoiltaan taitavilla oppilailla voisi olla mahdollisuus panostaa oppiaineisiin oman kiinnostuksensa mukaan. Tämä voisi lisätä motivaatiota oppimista ja opiskelua kohtaan. Toisaalta tämä voisi haastaa yleissivistystä. Kuitenkin uskomme, että hyvällä tasapainottelulla tämä voisi edistää syvempää oppimista tietyillä alueilla.
Riittävä tukiopetus ja mahdollisuus saada apua ovat oppimisen kulmakiviä.
Jokaisen oppilaan tulisi saada tarvitsemansa tuki, jotta hän voi onnistua ja oppia. Tämä vaatii resursseja, mutta kehittyminen ja oppiminen lisäävät oppilaiden minäpystyvyyttä sekä parantavat itsetuntoa. Lisäksi koulussa ja koulun oppilaiden välillä tulee vallita hyvä yhteishenki sekä kaikilla oppilailla tulee olla turvallinen olo. Tunne turvallisuudesta ja hyväksynnästä mahdollistaa luonnollisten keskusteluiden syntymisen ja sen, että kaikilla on mahdollisuus jakaa omia ajatuksiaan sekä pohdintojaan. Tämä on yksi peruspilari oppimista tukevalle yhteisölle.
Kuitenkin, jotta edellä mainitut asiat voisivat olla mahdollisia, täytyy perusasioiden olla kunnossa. Riittävä ja monipuolinen ruokavalio vaikuttavat keskittymiskykyyn ja jaksamiseen. Lisäksi riittävä yöuni on elintärkeää, jotta oppilaat palautuvat päivän rasituksesta ja voivat oppia uutta. Unen puute tai huonot yöunet vaikuttavat oppilaiden vireystilaan ja kykyyn omaksua tietoa.
Mahdollisuutta oppimiseen heikentävät useat seikat.
Pitkä aika ruutujen äärellä voi haitata keskittymiskykyä ja aiheuttaa levottomuutta oppitunneilla. Esimerkiksi pelaaminen voi olla niin mukaansatempaavaa, ettei opiskelu pysty tarjoamaan samanlaista virikettä, mikä aiheuttaa vaikeuksia keskittyä koulutyöskentelyyn. Lisäksi koulurakennuksen heikko kunto tai puutteelliset opiskeluvälineet haastavat oppimista. Epäsiistit tai huonossa kunnossa olevat tilat tai kalusteet voivat häiritä keskittymistä. Lisäksi huono sisäilma on riski oppilaiden terveydelle ja näin myös oppimiselle.
Mainitsimme oppimista tukeviksi seikoiksi hyvän työrauhan, opettajan auktoriteetin ja tasapainoiset elintavat. Jos näissä kolmessa on puutteita, syntyy todellinen haaste oppimiselle.
Toivomme, että näitä asioita otettaisiin huomioon koulun toimintaa ja oppimisympäristöä kehitettäessä. Jokainen oppilas ansaitsee mahdollisuuden oppia parhaassa mahdollisessa ympäristössä.”