Hyppää sisältöön

Lapsiystävällisen Suomen rakentaminen on arvovalinta, joka päättäjien tulee käynnistää

Päättäjien tulee käynnistää lapsiystävällisen Suomen rakentaminen, muistuttaa Hanna Heinonen. Epävarman tulevaisuuden ajassa tarvitaan panostuksia lapsiin ja lapsiperheisiin.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Lapsiystävällisen Suomen rakentaminen on arvovalinta, joka päättäjien tulee käynnistää

Kunpa seuraava hallitus ottaisi vahvan roolin lasten ja perheiden hyvinvoinnin turvaajana, sillä Suomi tarvitsee tässä monella tavalla epävarman tulevaisuuden ajassa lapsiystävällisiä toimintamalleja. Lapsiystävällisen Suomen rakentaminen onkin arvovalinta, joka juuri päättäjien tulee käynnistää.

Kansallisen lapsistrategian valmistelu käynnistyi lapsi- ja perhejärjestöjen aloitteesta. Vaikka aikataulu oli tiivis, valmisteluprosessiin sitoutui laaja joukko asiantuntijoita. Myös lasten ja nuorten näkemyksiä kuultiin. Ennen vaaleja saatiinkin valmiiksi Lapsen aika – Kohti kansallista lapsistrategiaa 2040 -raportti. On tärkeää jatkaa sen valmistelua ja sitouttaa päättäjät parlamentaarisen valmistelun kautta laajasti lapsioikeusperusteiseen lapsistrategiaan.

Mutta ei haukata liian isoa kakkua. Ihan niin kuin sote-valmistelusta opittiin: vähemmän voi olla enemmän. Hallittuja kokonaisuuksia on todennäköisempää saada maaliin – varsinkin, jos niihin kiinnitetään huolellinen vaikutusten arviointi ja prosessille varataan riittävästi aikaa. Kiirehtien etenemällä lapsi saattaa mennä pesuveden mukana.

Lapsivaikutusten arviointi tulisi ulottaa kaikkiin lapsia koskeviin ratkaisuihin. Näin voitaisiin jo ennakolta haarukoida ja estää sellaisia leikkauksia tai palvelumuutoksia, jotka koskettavat erityisen ankarasti pienituloisia perheitä.

Kuten Sixten Korkman on todennut: panostukset lapsiin ja lapsiköyhyyden torjumiseen ovat myös ratkaisu suomalaisen hyvinvointivaltion edessä häämöttävään umpikujaan. Lapsiperheiden tukeminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa parantaa lasten terveydentilaa ja koulutuloksia sekä myöhempää työllistymistä ja menestymistä elämässä.

Lasten ja nuorten arkeen vyöryy uhkia toistensa jälkeen. Heidän itse kokemistaan huolista suurin liittyy ilmaston ja ympäristön muutoksiin, sitä seuraavat huoli epätasa-arvoisuuden lisääntymisestä sekä talouden korostumisesta päätöksenteossa.

Nyt onkin aika etsiä ratkaisuja. Meidän tulee toimia ja luoda tulevaisuuden uskoa lapsiimme.

Paremman tulevaisuuden rakentaminen vaatii tekoja meiltä kaikilta. Se tarkoittaa nykyisten toimintatapojemme korjaamista, kenties myös jostain luopumista.

Kestävän kehityksen tavoitteet eli Agenda 2030 muistuttaa, että maailmasta tulee parempi, jos huomioimme sekä ympäristön, ihmisten, ihmisoikeuksien ja talouden näkökulmat. Näiden yhteensovittaminen toimii hyvänä lähtökohtana kestävälle kehitykselle.

Jokainen meistä voisi tehdä ainakin Sitran elämäntapatestin, josta löytyy räätälöityjä vinkkejä omien kulutustapojemme muuttamiseen. Sitran julkaisemaan kiertotalouden tiekarttaan kannattaa niin ikään tutustua.

Tarjoaisiko jakaminen, vuokraaminen ja kierrättäminen vaihtoehtoja omistamiseen perustuvalle kulutukselle?

PS.

Ymmärtäväthän Sinun lähipiirisi lapset sen, mistä vaaleissa on kyse, miten niissä toimivat äänestäjät ja ehdokkaat – ja mitä vaalien jälkeen tapahtuu? Tai pitäisi tapahtua…

Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.

Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.