Lapset ovat tärkeintä mitä meillä on – myös sodan keskellä
Kesällä 2020 Lastensuojelun Keskusliiton Kaikille eväät elämään -hanke julkaisi selvityksen koronakriisin vaikutuksista lapsiperheiden arkeen ja elämään. Julkaisun nimi oli Paikoiltaan siirretty arki (lskl.fi), joka tuli väistämättä mieleen Ukrainan sodan myötä. Monen lapsen ja perheen arki on taas siirretty ja siirtynyt pakoiltaan. Hetkessä ja pysyvästi.
Ukrainassa lapsia ja perheitä elää sodan keskellä kärsien sen vaikutuksista. Verkkokalvoille piirtyvät kuvat hyvästejä jättävistä perheistä sekä sodan keskellä syntyneistä – ja kuolleista – lapsista. Osa siviileistä pyrkii sotaa pakoon muualle, osa on jo päässyt turvaan, mutta sodan vaikutukset kulkevat kaikkien mukana koko loppuelämän.
Maailmassa on käynnissä useita aseellisia konflikteja, mutta sota Euroopassa sai myös meidän suomalaisten arjen siirtymään paikoiltaan. Monet meistä uskoivat jo normaalin arjen paluuseen, mutta Ukrainan sota on kuljettanut usean ajatuksia jopa aiempaa synkempään suuntaan. Sodan vaikutukset, kuten hintojen nousu, lisäävät monen lapsiperheen ahdinkoa entisestään. Suomessa on lapsia ja perheitä, joille huoli sodan jaloissa elävistä sukulaisista ja ystävistä on todellinen. Meillä asuu myös ihmisiä, jotka ovat kokeneet sodan ja paenneet sitä. Erityisesti lapset ja nuoret tarvitsevat apua ja tukea asian käsittelyyn.
On tärkeää tunnistaa tilanteet, joissa yhteiskunnan on tultava apuun. Lasten, nuorten ja vanhempien mielenterveyspalvelut ovat jälleen todella keskeisessä roolissa, jotta tukea on mahdollista hakea ja saada. Myös Ukrainasta saapuneiden pakolaisten psykososiaalisen tuen tarpeeseen on pystyttävä vastaamaan.
Ahdistavassa tilanteessa on myös valopilkkunsa. Moni käyttää energiaansa muiden hyväksi osallistumalla avustustoimintaan, joku kokee tärkeäksi osallistua mielenosoituksiin rauhan puolesta, ja osa hakeutuu vapaaehtoistyöhön tukemaan lapsia ja perheitä. Yhteinen hyvän tekeminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja solidaarisuutta.
Paikoiltaan siirretyn arjen keskellä meidän aikuisten tulee luoda ja tukea turvallisuutta. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa meitä toimimaan lasten ja nuorten turvallisuuden eteen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Meistä jokainen voi vaikuttaa lähipiirinsä lasten ja nuorten elämään. Lasten suojeleminen uutistulvalta, tavallinen arki, läsnäolo ja yhdessä tekeminen sekä omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen ovat asioita, joilla voimme luoda vakautta ja luottamusta epävarmuuden keskelle.
Sillä lapset ovat tärkeintä mitä meillä on. Myös sodan keskellä.
Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.
Kommentit (0)