Lapsen hyvä tulevaisuus rakentuu tämän päivän teoista
Marraskuisen lapsen oikeuksien viikon teema oli turvallisuus. Puheenvuoroissa ja keskusteluissa toistuivat turvallisuuden lisäksi sanat toivo ja tulevaisuus.
Lapsen hyvä tulevaisuus rakentuu tämän päivän teoista. Lapsi, joka kokee turvallisuutta tänään, pystyy katsomaan tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Toisaalta myös vaikeissa ja vaarallisissakin oloissa kasvavilla lapsilla on usein katseessaan toivo paremmasta.
Lastensuojelun Keskusliitto teki verkkojulkaisun Turvallisuus on… – Lasten ja nuorten ajatuksia turvallisuudesta (lskl.fi). Siihen on koottu kirjoituskilpailun kautta tulleita lasten ja nuorten tekstejä turvallisuudesta.
Pienten lasten ajatukset turvallisuudesta ovat hyvin konkreettisia ja saattavat liittyä liikenteeseen, pimeään tai riitoihin. Isompien lasten ajatuksissa nousevat esiin mm. välittäminen, vapaus sekä tavallinen arki.
Lasten ja nuorten mielestä turvallisuus on tunne, joka muodostuu muista ihmisistä ja läheisyydestä. Se voi tarkoittaa myös paikkaa, kuten kotia tai koulua sekä luottamusta itseen ja muihin.
Siihen, mihin turvattomuuden kokemus voi johtaa, löytyy myös vastauksia verkkojulkaisustamme. Se voi aiheuttaa vetäytymistä muusta maailmasta ja sosiaalisista kontakteista, halua huutaa, raivota ja riehua, kyvyttömyyttä luottaa sekä tarvetta piilottaa identiteetti. Ja nuo ovat vain muutamia teksteistä poimittuja seurauksia turvattomuudesta.
Koko yhteiskunnan tasolta katsottuna kirjoitusten perusteella voisi vetää hyvinkin suoria viivoja turvattomuuden kokemuksen sekä lasten ja nuorten oireilun välille. Myös yksilötasolla on nähtävissä, mihin yksinäisyys, tukahdutettu raivo tai syvä luottamuksen puute voivat johtaa.
Turvattomuuden kokemus voi vaikuttaa dramaattisesti tulevaisuuden näkymiin ja tulevaisuuteen. Lapsesta ja nuoresta voi tuntua siltä kuin toivo hyvästä tulevaisuudesta olisi sumuverhon takana.
Meidän aikuisten tehtävä on hälventää tuota verhoa, mutta ensisijaisesti huolehtia siitä, että lapset ja nuoret eivät joudu elämään turvattomuudessa. Meidän tehtävämme on luoda lapsille turvallinen kasvuympäristö ja sen kautta mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen.
Turvallinen aikuinen voi olla kuka tahansa meistä, joka kohtaa lapsia joko omassa lähipiirissään tai ammattinsa kautta.
Turvallisuus on… -julkaisussa 11-vuotias lapsi toteaa turvallisuuden olevan sitä, että kaupassa joku huolehtii auki olevista kengännauhoista ja toinen samanikäinen kiteyttää: ”Muista olla turvallinen myös muille”.
Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.
Kommentit (0)