Hyppää sisältöön

Kun vauvaa matkitaan, hän lähtee leikkiin mukaan innolla

Tutkijat huomasivat, että lapsen hymyn ja huomion sai osakseen varmimmin ja pisimmäksi aikaa hänen liikkeitään peilaamalla.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Kun vauvaa matkitaan, hän lähtee leikkiin mukaan innolla

Puolivuotiaat vauvat havaitsevat, kun aikuiset matkivat heitä, ja se riemastuttaa heitä kovasti. Lundin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että lapset katsovat pitempään ihmisiä, jotka matkivat heitä, ja hymyilevät heille pitempään.

Koetilanteessa tutkijat leikkivät puolivuotiaiden lasten kanssa monella tavalla. He matkivat kaikkea lapsen tekemää peilikuvana ja käänteisesti peilaten. Matkimista kokeiltiin ilmeiden kanssa ja ilmeettömänä, ja lapsen liikkeisiin reagoitiin tekemällä jotain muuta kuin lapsi teki.

Viimeksi mainittu toimintatapa on vanhemmille tyypillisin: lapsen tekemisiä ei yleensä matkita, vaan aikuinen pyrkii toimillaan tyydyttämään tarpeen, jota lapsi näyttää liikkeillään ilmaisevan.

Tutkijat huomasivat, että lapsen hymyn ja huomion sai osakseen varmimmin ja pisimmäksi aikaa hänen liikkeitään peilaamalla.

Tutkimuksen pääkirjoittaja Gabriela-Alina Sauciucin mukaan jäljittely on tehokas tapa kiinnittää vauvan huomio ja sitouttaa hänet yhteiseen tekemiseen. Asia näytti olevan uusi koetta seuranneille äideillekin, jotka seurasivat vaikuttuneina ja ihmeissään pienten lastensa intoa osallistua matkimisleikkiin tuntemattoman aikuisen kanssa.

Kun vauva taputti pöytää ja tutkija teki saman perässä, vauva taputti pöytää uudestaan useita kertoja ja seurasi tarkoin tutkijan palautetta. Matkiminen kiinnosti, ja vauva jatkoi leikkiä siinäkin tapauksessa, että tutkija jätti tunteet pois pelistä pitämällä kasvot peruslukemilla.

Tukijat siis tekivät testejä vauvoilla. Toisaalta leikkiä jatkamalla vauvat testasivat tutkijoita. Kuvio viittaa Sauciucin mukaan siihen, että vauvat olivat tietoisia oman käyttäytymisensä ja leikkiin osallistuneen aikuisen käyttäytymisen välisestä vastaavuudesta.

Tutkijat ovat jo kauan olettaneet lapsen oppivan kulttuurisia normeja ja vuorovaikutustaitoja matkimisen kautta, ja että jaettu toiminta poikii jaettuja tunteita ja pyrkimyksiä. Näitä oletuksia ei ole kuitenkaan vahvistettu kokeellisesti. Nyt tehdyt havainnot täyttävät tätä aukkoa.

Tulokset osoittavat, että puolivuotias vauva huomaa, kun häntä matkitaan, ja asian huomaaminen vaikuttaa positiivisesti vauvan ja aikuisen väliseen vuorovaikutukseen. Seuraavaksi pitäisi Sauciucin mukaan selvittää tarkemmin, missä iässä matkiminen alkaa vaikuttaa vauvaan, ja mitä matkimisen tunnistaminen vauvalle tarkkaan ottaen merkitsee.

Tutkimuksen Imitation recognition and its prosocial effects in 6-month old infants julkaisi verkkolehti PLOS One toukokuussa.

Katso YouTubesta hauska ja asiaa havainnollistava Babies know when you imitate them – and like it -video!

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin lehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printti- tai digilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Mainos Lapsen Maailman digilehdestä