Koulu alkaa liian aikaisin
Nukkumiseen liittyy yllättävän paljon agraariajalta perityviä moraalisääntöjä. Monelle tulee päiväunista huono olo siksi, että joku alitajunnan kellariin linnoittautunut pikkupiru väittää valoisan ajan nukkujan tuhlaavan hyötyaikaa. Ihmisten odotetaan olevan aamun virkkuja, koska se tapa talon pitää – jos talossa sattuu olemaan lypsäjää odottavia lehmiä.
Unitutkija Markku Partinen ehdotti pari vuotta sitten kouluaamujen alun siirtämistä jonkin verran nykyistä myöhemmäksi. Näin siksi, että unirytmi myöhentyy teini-iässä noin kahdella tunnilla, eikä uni ota tullakseen ennen kello kymmentä tai yhtätoista illalla. Nuoret eivät siis saa riittävästi unta, jos koulupäivä alkaa kahdeksalta aamulla.
Unirytmi myöhentyy teini-iässä parilla tunnilla.
Myös kanadalaiset tutkijat ovat huomanneet, etteivät aikaiset herätykset sovi teinien vuorokausirytmiin. Aikaisten kouluaamujen aiheuttama jatkuva univaje huonontaa McGillin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan koulumenestystä ja altistaa masennukselle, ahdistuneisuudelle ja käytösongelmille.
Koulujen alkamisajat vaihtelevat Kanadassa kahdeksan ja puoli kymmenen välillä. Myöhäinen alkamisaika paransi selvästi nuorten unta. Tutkimukseen osallistui 30 000 teiniä 362 koulusta eri puolilta Kanadaa.
Tutkijat myöntävät, ettei koulun alkamisajan muuttaminen ole yksikertaista. Muutos ei koske pelkästään kouluja ja koululaisia, vaan kaikki koulujen ympärille rakennettu infrastruktuuri busseista lähtien pitää aikatauluttaa uudelleen. Muutos maksaa kuitenkin vaivan, tutkijat vakuuttavat.
>We need to talk about school start times. 23 January 2017 McGill University. Tutkimuksesta tiedotti Alpha Galileo.