Kesälukiossa kerrataan ja syvennytään omiin lempiaineisiin – Anna sai viikon tehokurssin ruotsin puhumiseen Gotlannissa

Anna Sundell halusi varmuutta keskustelutaitoihinsa. Se onnistui kauniissa Gotlannissa.
– Kuin kielikylpy, kuvailee Espoossa Tapiolan lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Anna Sundell, 16, viimevuotista kokemustaan kesälukion ruotsin kurssista Gotlannissa.
Viikon mittaisella kurssilla opiskelijat majoittuivat asuntolaan ja opiskelivat ruotsia aamusta iltapäivään. Ohjelmassa oli kieliopin kertausta, ylioppilaskokeisiin valmistautumista ja ennen muuta suullisia harjoituksia: podcastin tekoa ja suullisen esitelmän valmistelua.
– Lähdin kurssille saadakseni varmuutta suulliseen kielitaitoon, arkiseen keskusteluun. Olin peruskoulussa semmoinen 7–8:n oppilas ruotsissa. Pärjäsin ihan hyvin, mutta vähän arastelin puhumista, pitkää ruotsia lukeva Sundell kertoo.
Saariolosuhteissa harjoitusta todella riitti. Kielitaito kehittyi myös oppituntien ulkopuolella paikallisten kanssa keskustellessa.
Sundellin tapaan joka kesä sadat nuoret kertaavat ja opiskelevat uutta kesälukioiden kursseilla. Tarjolla on kertauskursseja abiturienteille, yksittäisiä lukiokursseja sekä johonkin tiettyyn aiheeseen syvästi uppoutuvia kursseja.
Aiheita riittää matematiikasta ja kielistä draamaan, Itämeren ekologiaan sekä snorklaukseen, ja ne vaihtelevat hieman vuosittain.
Yleensä kurssit ovat leirikoulumaisia, ja opiskelijat majoittuvat kesälukion asuntolaan. Koronavuodesta 2020 lähtien on ollut tarjolla myös etäopetusta.
Kursseille ovat tervetulleita niin peruskoululaiset, lukiolaiset, ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat kuin aikuisetkin.
– Meillä on myös vasta maahan muuttaneille nuorille tarkoitettuja kursseja, joilla he voivat pohtia omia koulutus- ja urapolkujaan omankielisten mentorien kanssa, suunnittelija Juuli Jalavala Kesälukioseurasta sanoo.
Kesälukioseuran lisäksi myös jotkut kansanopistot järjestävät lukiolaisille suunnattuja kesäkursseja.
Koronavuodesta 2020 lähtien on tarjottu myös etäopetusta.
Biologiaa ja maantiedettä Rautavaaran yhtenäiskoulussa ja lukiossa opettava Aleksi Elovaara ei malta lopettaa opettamista edes kesän ajaksi.
Kesäisin hän opettaa opinjanoisille lukiolaisille astrobiologiaa Linnasmäen opistossa Turussa.
– Astrobiologia käsittelee elämän syntyä ja kehitystä maailmankaikkeudessa. Miten elämä on maapallolla syntynyt, ja voiko jonkinlaista elämää olla muillakin planeetoilla? Astrobiologiassa yhdistyy biologia, tähtitiede ja geologia, Elovaara selittää innostuneesti.
Vastaavaa kurssia ei lukion oppimäärästä löydy. Kurssin voi koettaa sisällyttää lukion valinnaisiin opintoihin, kunhan asiasta sopii etukäteen oman lukionsa kanssa.
Elovaara kuvailee opiskelijoitaan luonnontieteistä innostuneiksi ja lahjakkaiksi.
Itse kurssi muistuttaa hänen mukaansa enemmän yliopisto-opiskelua kuin perinteisiä lukio-opintoja. Viikon aikana opiskelijat sukeltavat aiheeseen syvällisemmin kuin tavallisessa lukiossa olisi mahdollista. Aihe tulee tutuksi luennoilla ja omaa lopputyötä tehdessä. Läksyjä tai koetta ei ole.
Opiskelu on intensiivistä ja jatkuu aamusta myöhäiseen iltapäivään.

Opiskelun vastapainoksi kesälukiossa on aikaa myös luoda uusia ystävyyssuhteita. Kuvassa Mione Lochhead (vas.), Emilia Patey, Elias Eggen, Nuppu Rissanen, Aapo Tarvainen, Venni Elomaa ja Eelis Ikonen.
Alkio-opiston Kovien tieteiden etäkesälukion kurssilla opiskelu on hyvin toisenlaista. Kahden viikon pituisella abikurssilla kerrataan pitkän fysiikan oppimäärä. Aamupäivisin on teoriaa, minkä jälkeen opiskelijat saavat harjoitustehtäviä, jotka käydään iltapäivällä työpajassa yhdessä läpi.
– Kaikki istuvat omien koneidensa ääressä eri puolilla Suomea. Illat ovat vapaita, ja on aikaa uimiseen ja kavereille, kurssia vetävä kesälukion rehtori Teemu Säynäjäkangas kertoo.
Fysiikan kurssilla opiskelijoiden lähtötaso on hyvin vaihteleva. Osa sinnittelee fysiikan opintojen kanssa, osa pärjää erinomaisesti ja haluaa syventää osaamistaan.
Ennen kurssin alkua Säynäjäkangas selvittää opiskelijoiden osaamista sekä toiveita ja räätälöi opetuksen sisällön ryhmälle sopivaksi.
– Opetusta voi eriyttää antamalla opiskelijoille eri vaatimustason tehtäviä, ja teoriatunneilla kaikki saavat äänensä kuuluviin kysymysten avulla. Opiskelijat voivat esittää anonyymisti kysymyksiä verkossa Flinga-alustalla. Nimettömänä uskaltaa kysyä yksinkertaisiakin asioita.
Alkio-opiston etäkurssi sai alkunsa koronavuonna 2020. Kysynnän vuoksi etäkurssit ovat jääneet elämään.
Säynäjäkankaan mukaan etäopiskelu jakaa kesälukiolaisia. Jotkut pitävät siitä, että voi opiskella missä tahansa ja että tunnille voi tulla vaikka suoraan herättyään. Toisista etäopiskelu on raskasta, sillä omista opinnoista joutuu ottamaan enemmän itse vastuuta, kun opettaja ei ole vieressä motivoimassa.

Anna Sundellille viikko Gotlannissa oli tehokas kielikylpy. Hän ehti myös retkeillä ja tutustua elämään Gotlannissa.
Mutta ei kesälukio ole pelkkää opiskelua. Anna Sundell kertoo saaneensa Gotlannissa paljon uusia kavereita, joista osaan hän pitää edelleen yhteyttä. Opiskelijat tulivat eri puolilta Suomea, erilaisista taustoista.
Kurssilla pääsi tutustumaan myös paikalliseen elämään. Opiskelijat tekivät retkiä Etelä-Gotlantiin ja saaren keskustaan Visbyhyn.
– Juttelimme myös paikallisten kanssa. Sain sellaisen kuvan, että he ovat hyvin avoimia ja kiinnostuneita suomalaisesta kulttuurista.
Aleksi Elovaara tähdentää yhteisten illanviettojen merkitystä. Viikon tai kahden aikana käyvät tutuiksi niin opiskelijat kuin opettajatkin.
– Kesäkursseilla hierarkia on yleensä matalampi kuin tavallisessa lukiossa. Miellänkin itseni kesällä enemmän mentoriksi ja tiedon jakajaksi kuin perinteiseksi opettajaksi.
Anna Sundell lähti hakemaan varmuutta keskustelutaitoihinsa, ja sitä hän myös sai.
– Viikon aikana oppii ihmeen paljon. Lauseiden muodostaminen helpottui, ja arkinen sanavarasto kasvoi. Olen huomannut, että nyt ei lukiossa tarvitse kerrata niin paljon kokeisiin.
Gotlannin opinnoilla hän voi korvata yhden ruotsin kurssin, mikä tarkoittaa sitä, että yhden opintojakson aikana on kolme viikkotuntia vähemmän.
Ensi kesän suunnitelmat ovat vielä auki. Kesälukion englannin kurssi Skotlannissa kiinnostaisi Sundellia, jos aikaa kesätöiltä ja harrastuksilta liikenee.
Kesäkursseja etänä ja lähiopetuksessa
- Suomessa toimii noin 20 valtakunnallista kesälukiota. Kesäkursseja järjestävät esim. kansanopistot.
- Tavalliset lukiot tai ammattikoulut voivat hyvittää ainakin osan kesälukiossa suoritetuista kursseista joko pakollisissa tai valinnaisissa opinnoissa, mutta kertauskursseja ei yleensä voi sisällyttää lukio-opintoihin. Asiasta pitää sopia erikseen oman oppilaitoksen kanssa.
- Kurssit ovat maksullisia. Etäkurssit ovat yleensä edullisempia kuin lähiopetuskurssit, sillä niiden hintaan ei kuulu majoitusta tai ruokailua.
- Suuri osa kesälukioista saa valtion avustusta, mikä vaikuttaa kurssien hintaan.