Jäähyväiset älypuhelimelle!
Tamperelaiset Mitja, 16, ja Eppu, 18, arvelevat, että puhelimella käytetty aika on helppo arvioida lyhyemmäksi kuin se todellisuudessa on.
– Uskaltaakohan moni edes katsoa, kuinka paljon käyttää aikaa lataamillaan sovelluksilla? Siinä voi suuresti hämmästyä, pohtii Eppu.
Veljeksillä on nyt käytössä vanhat parinkympin luurit. Soittoa lukuun ottamatta viestiäänet on kytketty pois päältä. Molemmat päättävät itse, milloin katsovat tekstiviestit.
– On rauhallinen freesi olo. Huomaa konkreettisia asioita ja näkee miten asiat oikeasti ovat. Uskon, että uppoutuminen ”sometodellisuuteen” ahdistaa monia, Mitja miettii.
Kun Mitja hukkasi reilu vuosi sitten älypuhelimensa, hän oli pari kuukautta ilman puhelinta. Silloin syntyi ajatus vaihtaa vanhaan luuriin.
– Ei ollut kiva havahtua tapaan, jolla olin tottunut käyttämään puhelinta. Se oli tavallaan hypnotisoinut minut.
Eppu oli samoihin aikoihin poistanut omasta älylaitteestaan osan sovelluksista, kuten Snapchatin.
– Kun huomasin olleeni puhelimella kahdeksan tuntia päivässä, havahduin. En halunnut enää heittää aikaa hukkaan.
Veljeksiltä riittää ymmärrystä puhelimella roikkuville. Sovellukset tarjoavat sisältöjä, joita katsoo helposti aina vain pitempään.
Lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu kiinalainen TikTok saa Mitjalta ja Epulta vahvaa kritiikkiä.
– Videoiden välit täyttyvät lopulta mainoksista, eikä sitä edes huomaa. Eniten alkoi ärsyttää se, kun itsestä tulee tuote, jota myydään mainosfirmoille. On epäeettistä kehittää addiktoivia sovelluksia. Sairainta on, että jotkut tekevät rahaa toisten terveydellä.
”On epäeettistä kehittää addiktoivia sovelluksia.”
Mitja ja Eppu huomasivat, että älypuhelinta selatessa olo oli lopulta ”zombimainen”. Loppujen lopuksi tuntui ihan hullulta katsoa, mitä muut tekevät sen sijaan, että olisi itse tehnyt jotain.
– Kun tekee jotakin, mikä tuntuu aidosti hyvältä, se ruokkii luovuutta ja lisää tekemisen intoa. Se taas ruokkii elämänhalua. Samalla oppii arvostamaan itseään, eikä tarvitse kommentteja tai tykkäyksiä. Moni ottaa paljon mielipiteitä somesta, onko joku asia siistiä vai ei, Eppu toteaa.
Maailma voi muuttua ahdistavaksi, jos itseään ja omaa elämäänsä alkaa verrata ”sometodellisuuteen”.
– Kuka tahansa voi luoda itsestään haluamansalaisen kuvan nettiin. Moni nuori vielä etsii itseänsä ja voi helposti verrata elämäänsä epärealistiseen kuvaan. Ei ihme, jos itsemurhat ovat lisääntyneet sosiaalisen median kasvaessa, miettii Eppu.
Somepostaukset voivat ohjata tekemään asioita, joiden ajattelee näyttävän hyviltä muiden silmissä. Samalla saattavat unohtua asiat, jotka tuntuvat hyviltä omassa aidossa sisimmässä.
– Kun julkaiset kuvan, joka saa paljon kommentteja, jäät selaamaan niitä ja saat hetken mielihyvää. Mutta seuraavana päivänä pitäisi taas luoda kuva, joka saa paljon sydämiä. Lopulta on loukussa. Kaikesta voi syntyä loputon kilpailu, päättymätön valtapeli. Kuka lopulta haluaa, että puolituttujen mielipiteet alkavat ohjata omaa elämää? aprikoi Mitja.
Veljesten mielestä esimerkiksi Instagram tuo monille paineita ja ahdistusta: etenkin teinitytöt saattavat jäädä helposti vellomaan somessa. Kun postaukset lopettaa, paineet ja suorittaminen unohtuvat, ja esille pääsee oma aito itse.
Älyluurista luopuminen voi aiheuttaa aluksi ahdistusta.
– Ensin ajatukset alkavat rullata. Olenko muuttunut jotenkin oudoksi? Mitä tekisin? Aluksi voi tuntua toivottamalta, kunnes löytää uudet asiat, kiinnostuksen kohteet ja jonkin tekemisen, Eppu kannustaa.
Someahdistus hälvenee onneksi aika nopeasti. Luurista luopuminen on loppujen lopuksi simppeliä. Puhelin pois ja parempi fiilis.
– Ei tämä ihan digiajan tervaamista kuitenkaan ole. Ei puhelin kaikkein hirvein asia ole, voihan sillä tehdä viisaitakin asioita. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon tuhlaa aikaa vellomalla ja olemalla jumissa tiedostamatta asiaa, selventää Mitja.
Veljeksillä kiinnostuksen kohteita oli valmiina. Piirtäminen, skeittaaminen ja soittaminen vahvistuivat, kun puhelin ei vienyt potentiaalia pois
– Harrastukset alkoivat kukoistaa. Saimme naturaalia iloa. Luurilla ei saa samanlaista mielihyvää kuin tekemisellä. Aikaa ei mene hukkaan. Kun on ollut päivän tekemässä kiinnostavia juttuja ja sitten rentoutuu, on freesi olo, toteaa Eppu.
Pakollisten käytännön asioiden hoitamista varten veljeksillä on muutama sovellus läppärillä.
– Käytämme niitä ehkä kerran päivässä tai kerran kolmessa päivässä. Olisi mahdotonta olla vaikka ilman WhatsAppia. Tarvittaessa kaverit osaavat kertoa tai lähettää tekstarin jostakin tärkeästä asiasta, vaikka bänditreeneistä, kertoo Eppu.
Älyluureista Mitja ja Eppu eivät ole jääneet kaipaamaan mitään. Lähinnä he miettivät olleensa loukussa luuriin.
– Älypuhelimen käytön syyksi moni sanoo, että tarvitsee navigaattorin tai vaikka tietoja miten liikkeet ovat auki. Lähes kaikkeen löytyy kuitenkin jokin korvaava asia. Ilman älypuhelinta selviää kyllä, Mitja kannustaa.
”Tuntuu kuin olisin väistänyt luodin.”
Veljeksillä on nyt viisaampi olo ja parempi fiilis. Oma egokin voi paremmin.
Mutta onko valinta kuinka lopullinen?
– Ainoastaan tulee mieleen, että ehkä maailmanympärimatkalle ottaisin älypuhelimen. Ainakin se olisi hätävara pitää yhteyttä. Ja olisihan siinä kamera. Ja sillä voisi hankkia matkalippuja, pohtii Eppu.
Mitja ei haluaisi lähteä vanhalle reitille. Jos olisi pakko, Spotify olisi varmaan ainoa sovellus, jonka hän lataisi.
– Älypuhelin on viimeisin asia mitä ikävöin. Tuntuu kuin olisin väistänyt luodin. Voin rauhassa kiinnittää huomion omiin ajatuksiini, maisemiin tai olla vaan. Voin hyväksyä itseni ja itselleni tärkeät asiat. Ei ole mitään hätää, ei mitään kiirettä.
Veljesten vinkit siihen, miten älypuhelimesta voi luopua
- Jos mielessä käy ajatus vaihtaa vanhaan luuriin, poista ensin vähäksi aikaa viestiäänet älyluurista. Se helpottaa siirtymää.
- Tee itsellesi haaste ja anna mahdollisuus.
- Kokeile olla vaikkapa viikko ilman älypuhelinta, tai edes kaksi päivää.
- Poista rutiini, johon olet jumissa, sillä vanhaa tapaa ei välttämättä edes tiedosta.
- Unohda, että pitäisi miettiä, mitä muut ajattelevat.
- Tärkeintä on tehdä asioita, joista itse aidosti pidät.
Kommentit (2)