Hyppää sisältöön

Isis-naisilla vahvempi vakaumus kuin miehillä

Norjassa vankilatuomiota istuvia entisiä Isis-taistelijoita haastatelleen tutkija David Hansenin mukaan Isisiin liittyneet miehet olivat yleensä naisia vähemmän ideologisesti motivoituneita.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Isis-naisilla vahvempi vakaumus kuin miehillä

Lions (Leo panthera) at night, Kruger National Park

Isis-järjestön riveihin lähteneet nuoret eurooppalaisnaiset eivät olleet viattomia jihadistimorsiamia vaan vahvan vakaumuksen motivoimia toimijoita, väittää Oslon yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Brynjar Lia norjalaisessa Kilden-verkkolehdessä syyskuussa julkaistussa artikkelissa.

Isis hallitsi osia Syyriasta ja Irakista vuosina 2014–2019. Sen arvioidaan houkutelleen riveihinsä 40 000 kannattajaa eri puolilta maailmaa. Isisin hallitsema, kalifaatiksi kutsuttu alue oli suurimmillaan Ison-Britannian kokoinen ja siellä asui 10 miljoonaa ihmistä.

Lia tutki tuhannen eurooppalaisen Isis-naisen rekrytointia ja heidän roolejaan terroristijärjestössä Syyriassa. Naiset olivat lähtiessään yleensä vähän alle tai yli 20-vuotiaita. Heidän lapsuuttaan ja nuoruuttaan leimasivat Yhdysvaltain julistama sota terrorismia vastaan ja siitä seurannut muslimien stigmatisointi. Se vaikutti myös heidän ideologiansa kehittymiseen.

Läntisen median välittämää synkkää Isis-kuvaa pidettiin propagandana, ja tapahtumia alettiin seurata sosiaalisen median kautta. Some tarjosi myös suoran yhteydenpidon Isisiin jo liittyneisiin naisiin.

Naisten rekrytoinnista vastasivat yleensä toiset naiset, mutta myös somedeittailu Isis-miesten kanssa tuotti tulosta. Yksi syy naislähtijöiden suureen määrään oli se, että lähteminen tehtiin heille helpoksi. Naisten rekrytointi oli Isisille tärkeää, ja siihen panostettiin paljon.

Norjassa vankilatuomiota istuvia entisiä Isis-taistelijoita haastatelleen tutkija David Hansenin mukaan Isisiin liittyneet miehet olivat yleensä naisia vähemmän ideologisesti motivoituneita.

Miesten taustalta löytyi rikkinäisiä koteja, rikollisuutta ja psyykkisiä häiriöitä. Miehet radikalisoituivat nopeasti, ja ideologiaan tutustuminen jäi pinnalliseksi. Syyriaan lähdettiin pikemminkin kuolemaan aatteen puolesta kuin rakentamaan parempaa maailmaa.

Naisia taas motivoi nimenomaan ideologia ja sen varaan rakennettu tulevaisuuskuva. Heillä oli usein tarkkoja suunnittelemia islamilaisen valtion rakentamisesta ja sen toiminnasta useiden sukupolvien päähän.

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin lehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printti- tai digilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.