Hyppää sisältöön

Isät ja pojat

Ihmiskauppa kasvaa laittoman kansainvälisen kaupan muodoista nopeimmin, sanoo Seppo Sauro, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja lehden päätoimittaja.
Julkaistu
Teksti Seppo Sauro
Isät ja pojat

Pentti, Seppo, Pekka ja Valtteri – yksilöitä mutta vain nimiä. Isoukki, ukki, isä ja poika antavat jo ihan eri merkityksen: niistä tulee heitä. He ovat suvun miespuolisia jäseniä, joita tarvitaan ja myös muistetaan isänpäivänä, juhlapyhinä, synttäreillä, talkoissa ja matkalle lähtiessä tai kotimaahan palatessa. Isänmaa ja äidinkieli. Eivät termit ihan sattumaa ole.

Business as usual

Laittoman kansainvälisen kaupan ykkössijasta kilpailee kolme asiaa: aseet, huumeet ja ihmiskauppa. Ihmiskauppa, niin valtioiden sisäisenä asiana kuin kansainvälisenäkin bisneksenä, on aloista ehkä laajin ja nopeimmin kasvava. Siinä on kyse orjuudesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mikä merkitsee menetettyä lapsuutta, sairautta ja usein kuolemaa. Se on hakeutumassa myös Suomeen. Muun muassa tällaisia surullisia uutisia kuulin kansainvälisen lastensuojelujärjestö IFCW:n (International Forum for Child Welfare) kokouksessa viime kuussa New Yorkissa.