Hyppää sisältöön

Lapsiin kohdistuva väkivalta kiellettyä

Julkaistu
Teksti Erkka Rautio, Lastensuojelun Keskusliiton tietoasiantuntija
Kuvat Anniina Mikama
Lapsiin kohdistuva väkivalta kiellettyä

 

Tammikuun infografiikan idea maailmankartasta syntyi sosiaalisessa mediassa näkemästäni versiosta. Tuolloin huomioni kiinnitti erityisesti tapa jättää näkyvistä kokonaan ne maat, jotka eivät täytä kartanpiirtäjän kriteereitä, eli tässä tapauksessa maat, joissa lapsiin kohdistuvaa ruumiillista kurittamista ei ole täysin kielletty. Omaan karttaversioomme teimme hieman tuunausta, tietojen päivitystä ja toimme näkyviin myös ajallisen kehityksen. Ruotsi ja muut Pohjoismaat näyttäytyvät (jälleen) mallimaina, josta esimerkki on levinnyt hitaasti muualle Eurooppaan ja sitten esimerkiksi Etelä-Amerikkaan. Maantieteellisesti tarkasteltuna on hyvä huomata myös lapsiväestöltään väkirikkaiden valtioiden puuttuminen. YK:n lastenjärjestö UNICEF arvioi tuoreeltaan*, että maailmanlaajuisesti 2–4-vuotiaista jopa kolmea neljästä kuritetaan fyysistä tai henkistä väkivaltaa käyttäen.

Lainsäädännön muutos ei tietenkään taikaiskusta hävitä kuritusväkivaltaa, mutta on yhteiskunnalta signaali asennemuutoksen puolesta. Kun Suomi vuonna 1984 kielsi toisena valtiona maailmassa kuritusväkivallan käytön, puolet suomalaisista hyväksyi lasten kurittamisen. Lastensuojelun Keskusliiton selvitykset osoittavat suhtautumisen muuttuneen tämän jälkeen selvästi kielteisimmiksi, mutta sekään ei ole täysin hävittänyt kurituskäytäntöjä.

Uuden vuoden käynnistyessä toivokaamme siis, että tämä kartta vanhenee mahdollisimman pian.

*: UNICEFin raportissa täyskieltoon päätyneitä maita lasketaan olevan 60. Lukuun kuuluu kuitenkin autonomisia alueita, jotka eivät ole itsenäisiä valtioita (esim. Färsaaret).

Vuoden 2017 loppuun mennessä 53 valtiota maailmassa on kieltänyt kaiken lapsiin kohdistuvan väkivallan.