Hyppää sisältöön

Huolestuttaa

Sodan uhka tuntuu jo Euroopassa, jopa Suomessa. Päätoimittaja Seppo Sauro haluaa nostaa esiin sotia kokeneiden sukupolvien viisauden ja YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen, joka tunnetaan aivan liian huonosti.
Julkaistu
Teksti Seppo Sauro
Huolestuttaa

Kaksi vuotta sitten ei tullut edes mieleen, että lapseni tai lastenlapseni saattaisivat elää Suomessa, jota uhkaisi sota. Pidin sitä varsin epätodennäköisenä. Mutta nyt olen huolestunut. Suomen joutuminen sodan uhan alle on sittenkin mahdollista osana Eurooppaa, osana länttä tai vain idän ja lännen väliin jäävänä kaistaleena.

Nyt tarvittaisiin sitä viisautta, jota vielä sotia kokeneilla sukupolvilla on niin idässä kuin lännessäkin. Mikään ei ole surullisempaa eikä kalliimpaa kuin sota: silloin itkevät kaikki, eikä mikään raha riitä.

Ihmetyttää

Nobelin rauhanpalkinto nosti esiin lasten oikeudet ja lasten suojelun sekä YK: n Lapsen oikeuksien sopimuksen. Se on ihmisoikeussopimus, joka ratifioitiin jo 25 vuotta sitten. Kyse on siis valtioita sitovasta laista eikä julistuksesta.

Suomessa tätä sopimusta ei vielä tarpeeksi tunneta eikä sen merkitystä nähdä. Se ei ole mikään tuontitavara, vaan laajasti hyväksytty käsitys lapsen ihmisarvosta ja peruuttamattomista oikeuksista.

Jos jotkut, niin Suomen lapset ovat tästä hyötyneet. He ovat usein saaneet parasta, mitä on ollut tarjolla.

Liputetaan lapsille!

Tulevana lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta liputetaan toista kertaa lasten oikeuksien puolesta. Sisäministeriö on määrännyt valtion virastoja ja laitoksia liputtamaan tulevana Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. Erityisesti peruskouluissa liputetaan tärkeän asian puolesta. Muistetaan siis nostaa lippu salkoon!