Hyppää sisältöön

Heikki Hiilamo: Koskelan surmassa ja Vilja Eerikan kohtalossa paljon yhteistä

Koskelan surmassa ja Vilja Eerikan kohtalossa on paljon yhteistä, kirjoittaa viiden lapsen isä ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.
Julkaistu
Teksti Heikki Hiilamo
Kuvat Martti Leppä
Heikki Hiilamo: Koskelan surmassa ja Vilja Eerikan kohtalossa paljon yhteistä

Rikostoimittaja Vera Miettinen julkaisi viime joulukuun 4. päivänä kirjan nimeltä Eerika (Deadline Kustannus Oy), joka kertoo Vilja Eerikan elämästä. Tämän isä ja isän naisystävä surmasivat Eerikan äitienpäivänä vuonna 2012.

Surmaa edelsi kaltoinkohtelu, joka oli alkanut pian Eerikan syntymän jälkeen. Kirja kuvaa yksityiskohtaisesti tytön päivittäin kokemaa rääkkäämistä ja nöyryyttämistä, josta monet olivat raportoineet viranomaisille.

Sosiaaliviranomaisten palautettua Eerikan hänen isänsä ja tämän naisystävän luo keväällä 2012 tyttö paketoitiin ainakin 25 yönä. Viimeinen julma ja väkivaltainen paketointi johti tytön kuolemaan. Kuollessaan hänen päässään oli prinsessatiara.

Eerikan kuolema käynnisti laajan keskustelun lastensuojelun tilasta. Sosiaali- ja terveysministeriö, Onnettomuustutkintakeskus, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira sekä Kuntaliitto julkaisivat omat selvityksensä.

Kahden Eerikan asioita hoitaneen sosiaalityöntekijän katsottiin syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Samana joulukuun 4. päivänä Koskelan sairaalan alueella Helsingissä kuoli 16-vuotias poika, joka oli sijoitettu kodin ulkopuolelle. Hänen murhastaan epäillään kolmea ikätoveria, joiden on kerrottu jo aikaisemmin kiusanneen ja pahoinpidelleen poikaa.

Tätä kirjoitettaessa tekojen kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, mutta ne paljastunevat oikeudenkäynnin alettua.

Jo nyt puistattaa se, miten paljon Eerikan ja Koskelan surmissa on yhteisiä piirteitä. Molempien kaltoinkohtelu oli jatkunut pitkään. Siihen oli yritetty turhaan puuttua. Uhrit olivat joutuneet sadistisen väkivallan kohteiksi.

Tapahtuma tulee iholle myös siksi, että olen asunut Koskelan ympäristössä jo 30 vuoden ajan. Meillä on tapana käydä joulukirkossa metrien päässä paikasta, johon uhrin ruumis oli kätketty. Ajan päivittäin surmapaikan ohi. Se muistuttaa minua siitä, että pahuus, välipitämättömyys ja keinottomuus eivät ole jossain meidän ulkopuolellamme vaan keskellämme.

Tärkeä yhteinen piirre molemmissa surmissa liittyy laajasti ymmärrettynä lastensuojeluun. Lastensuojelulain mukaan lastensuojelun ”on turvattava lapsen hyvä hoito ja kasvatus, lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito sekä lapsen oikeus tasapainoiseen kehitykseen ja hyvinvointiin”.

Vilja Eerikan tapauksessa lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä syytettiin siitä, etteivät he olleet puuttuneet tilanteeseen riittävän voimakkaasti.

Koskelan surman uhri oli otettu huostaan eli vastuu pojan hyvinvoinnista oli lastensuojelulla. Miten sijaishuolto huolehti pojan hyvinvoinnista?

Myös kolmen alaikäisen murhaepäily herättää kysymyksiä. Riittävän aikainen kiusaamiseen puuttuminen olisi voinut estää tragedian, jolla on oikeastaan neljä uhria. Mikä on koulun vastuu?

Heikki Hiilamo on viiden lapsen isä ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori.

Tilaa Lapsen Maailma  tue Lastensuojelun Keskusliiton työtä  vain 35 e!

Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin.

Voit tukea Lastensuojelun Keskusliiton toimintaa tilaamalla lehden itsellesi, työyhteisöllesi tai lahjaksi. Näppärän digitilauksen saat puoleksi vuodeksi vain 35 eurolla, ja kestotilaus maksaa 69 € vuodessa.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

TILAA LEHTI

Tilaa Lapsen Maailma