Elina Hirvonen: Nykyvanhemmat ansaitsevat aplodit
”Nykyvanhemmilta on vanhemmuus hukassa.”
”Vältä näitä virheitä lapsesi kanssa.”
”Monet tekevät tämän kohtalokkaan virheen lasten kasvattamisessa.”
Tällaisia otsikoita vanhemmuudesta on paljon. Ja joka kerta niitä lukiessani suututtaa.
Tilastot kertovat aiheesta esimerkiksi näin: Viime vuosikymmeninä kuritusväkivalta on vähentynyt, ja sekä lasten että nuorten elintaso ja terveys ovat kohentuneet.
Isät ovat lastensa elämässä läsnä enemmän kuin koskaan ennen, vanhemmat arvostavat lastensa mielipiteitä, tuntevat heidät, keskustelevat heidän kanssaan tunteista ja haluavat viettää heidän kanssaan aikaa.
Suurin osa lapsista syö terveellisemmin, kokee vähemmän väkivaltaa ja joutuu harvemmin tapaturmiin kuin yhdenkään aiemman sukupolven lapset.
Suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista voi paremmin kuin yhdenkään aikaisemman sukupolven lapset. Ja suurin osa nykyisistä vanhemmista kohtelee lapsiaan paremmin ja lempeämmin kuin yksikään aiempi sukupolvi.
Loputon puhe vanhemmuuden ongelmista on sekä kohtuutonta että väärin. Tämän sukupolven vanhemmat eivät kasvata lapsiaan kurittamalla vaan kuuntelemalla, mikä on historiallinen, huikea muutos parempaan.
Nykyvanhemmat eivät ansaitse jatkuvaa syyllistämistä vaan aplodit!
Yleinen huolipuhe kääntää katseen väärään suuntaan sivuuttamalla ne lapset ja perheet, joiden elämässä on todellisia ongelmia. Niiden ongelmien mittakaava on kaukana siitä, että äiti viettäisi liikaa aikaa kännykällä. Ja ratkaisuksi tarvitaan jotain muuta kuin kymmenen vinkkiä asiantuntijalta.
Lapsiköyhyys kolminkertaistui Suomessa vuodesta 1995 vuoteen 2007. Nyt Suomessa on yli 60 000 syrjäytynyttä nuorta ja 150 000 köyhää lasta. Toisin kuin useimmissa OECD-maissa, lapsiköyhyys kasvaa Suomessa yhä.
Suomessa sijoitetaan enemmän lapsia kodin ulkopuolelle kuin missään muussa Pohjoismaassa.
Tutkimusten mukaan lasten huostaanotot ja mielenterveysongelmat ovat yhteydessä vanhempien toimeentulovaikeuksiin.
Näiden todellisten, yksittäisten lasten ongelmat koskettavat pitkällä tähtäimellä koko yhteiskuntaa. Monet niistä ovat päässeet syntymään siksi, että huonosti voivat lapset ja perheet on aivan liian helppo ohittaa sekä julkisessa keskustelussa että päätöksenteossa.
En haluaisi lukea enää ainoatakaan artikkelia siitä, miten nykyvanhemmat tekevät tämän tai tuon yksittäisen asian väärin. Kaipaan sen sijaan syvällistä ymmärrystä ja sitkeää keskustelua niistä todellisuuksista, joissa huonosti voivat lapset ja perheet elävät. Ja todellista painetta päätöksentekoon rakenteiden muuttamiseksi niin, että huonosti voivat lapset ja perheet eivät jää yksin.
Elina Hirvonen on helsinkiläinen kirjailija, dokumenttielokuvaohjaaja ja kahden lapsen äiti.
Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,
että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.
Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.
Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.
Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.
Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.