Digipuuhista tuli osa perhe-elämää
Laitteiden hankinnasta, sovellusten asentamisesta ja ylläpidosta on tullut uusi perheiden ajankäyttöä määrittävä tekijä, väittää akatemiatutkija Sakari Taipale Jyväskylän yliopistosta. Hän murtaa tuoreessa kirjassaan myyttiä siitä, että digiavun kulkusuunta olisi aina nuorilta vanhemmille.
Taipale kuvaa kirjassaan Intergenerational Connections in Digital Families, kuinka perheiden arki digitalisoituu Suomessa, Italiassa ja Sloveniassa. Teos tiivistää Suomen Akatemian rahoittaman Sukupolvien väliset suhteet laajakaistayhteiskunnassa -projektin keskeiset tulokset vuosilta 2013–2018.
Kaikissa kolmessa maassa etenkin perheiden nuorimmat korostivat saaneensa vanhemmiltaan opastusta älypuhelimen tai tietokoneen käyttöä opetellessaan.
Samalla pidettiin luonnollisena, että nuoret auttavat vanhempiaan digipuuhissa silloin, kun nämä apua tarvitsivat. Teknologiaa tai ei, kyse on Taipaleen mukaan perinteisistä perheen sisäisistä auttamis- ja hoivasuhteista.
Suomessa perheiden arkinen digiviestintä perustuu yhä lyhyisiin viesteihin ja puheluihin. Italiassa ja Suomessa viestittely on kuitenkin siirtynyt osittain WhatsAppiin ja Facebookiin, jotka mahdollistavat yhteydenpidon useampaan perheenjäseneen kerralla.
Sloveniassa lähisukulaiset auttavat toisiaan säännöllisemmin laitteiden ja sovellusten käyttöön liittyvissä asioissa ja teknologiahankinnoissa, koska he asuvat yleensä lähellä toisiaan. Samasta syystä perheiden tarve teknologiavälitteiselle viestinnälle on pienempi kuin Suomessa.
Lue lisää: Digitaalisaatio koulussa – päälle liimattua vai tarkkaan harkittua?
Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,
että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.
Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.
Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.
Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.
Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.