Hyppää sisältöön

Afganistan: 923 lasta kuoli ja 2 589 loukkaantui

YK:n helmikuussa julkaiseman raportin mukaan sota vaati Afganistanissa viime vuonna erityisen paljon lapsiuhreja: yli 900 lasta kuoli ja yli 2 500 haavoittui. Lapsiuhrien määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 25 prosenttia.
Julkaistu
Teksti Anu Jämsén
Kuvat Noorullah Shirzada / AFP Photo / Lehtikuva
Afganistan: 923 lasta kuoli ja 2 589 loukkaantui

SM1202; In this photograph taken on January 18, 2017, Afghan children warm themselves with a blanket inside a mud house at a refugee camp on the outskirts of Laghman. Marooned in a tent billowing in the winter wind, Gul Pari’s family is among thousands of war-displaced Afghans crammed into settlements alongside a flood of returning refugees, in a double-pronged humanitarian crisis engulfing the country. Conflict-torn Afghanistan is struggling to reabsorb large masses of refugees and failed asylum seekers being sent back from Pakistan, Europe and Iran, joining more than half a million others uprooted by war. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / NOORULLAH SHIRZADA / TO GO WITH ’Afghanistan-Unrest-Refugees-Social’ FOCUS by Anuj CHOPRA

Lapsia on kuollut, sokeutunut ja rampautunut tai he ovat aiheuttaneet ystäviensä kuoleman leikkiessään maasta löytämillään räjähteillä ja ammuksilla.

”Me leikittiin kadulla. Huomasin, että meidän naapurinpojalla oli jotain kädessä. Se oli tehty metallista. Se huusi: ’Mä räjäytän tän!’ Mä läimäytin sitä ja kielsin. Menin kauemmas, ja se alkoi hakata sitä kivellä. Se räjähti. Menin tajuttomaksi, enkä tiedä, mitä sitten tapahtui.”

Näin YK-raportissa muistelee 13-vuotias tyttö, joka loukkaantui Baghlanin maakunnassa heinäkuussa. Hänellä oli onnea: samassa onnettomuudessa kuoli kolme ja loukkaantui kolme lasta.

Kuvassa Gul Parin lapset lämmittelevät tammikuussa savimajassa Laghmanin maakunnassa. Pakolaisperhe on yksi niistä tuhansista, jotka on käännytetty takaisin kotimaahansa Iranista, Pakistanista tai Euroopasta. Kunpa sen lapset saisivat pitää kaikki aistinsa ja raajansa – sekä henkensä.