Hyppää sisältöön

Tubettajista uusi vaikuttajasukupolvi

Meidän jokaisen tulisi saada rauhallisia hetkiä sekä työ- että vapaa-aikaan. Sosiaalinen media ja tubettaminen ovat kuitenkin osa lasten ja nuorten maailmaa. Niiden parista löytyvät myös tulevaisuuden vaikuttajat, Hanna Heinonen pohtii pääkirjoituksessaan.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Tubettajista uusi vaikuttajasukupolvi

Loppukesän kääntyessä syksyyn käynnistyy monessa perheessä taas melkoinen aikataulujen yhteensovittaminen.

Miten ihanaa onkaan aloittaa harrastukset kesätauon jälkeen! Myös työhön ja kouluun paluuseen on saatu uutta intoa kesästä. Jotta intoa riittäisi pitkälle syksyyn, kannattaa huolehtia myös riittävästä aikatauluttomasta ajasta.

Suomalaisissa perheissä syödään yhdessä selvästi harvemmin kuin monissa muissa maissa. Voisimmeko pyrkiä siihen, että aikuisten työpäivä ja muut menot päättyisivät ennen kuin lasten harrastukset alkavat? Näin ehdittäisiin syödä yhteinen ateria.

Tutkimusten mukaan se monipuolistaa lapsen ruokavaliota ja tekee siitä terveellisemmän. Perheruokailussa voi myös vaihtaa kuulumisia ja tarjota lapselle rauhallinen hetki päivän kuulumisten läpikäymiseen. Ruokailutuokiot taitavat olla vielä niitä hetkiä, jolloin sosiaalinen media ei vie jonkun perheenjäsenen huomiota.

Meidän jokaisen tulisi saada rauhallisia hetkiä sekä työ- että vapaa-aikaan. Suorittaminen ja suoritteiden laskeminen ohjaavat välillä liikaakin ajatteluamme ja toimintaamme, vaikka arkeen tarvitaan myös joustoa ja aikatauluttomia, vapaita minuutteja.

Jos aikaa on liian vähän – kuten lasten ja perheiden kanssa työskentelevien kohdalla usein kerrotaan olevan – heijastuu se myös lapsi- ja perhepalveluihin. Tiukat aikataulut kapeuttavat ammatillisen toiminnan rajoja, vahvistavat ammatillista ujoutta ja poislähettämisen kulttuuria. Lapsen ja perheen näkökulmasta olisi parempi saada palvelut heti, eikä vasta seuraavalta asiantuntijalta.

Vaikka hetket ilman sosiaalista mediaa ovat vaikkapa minulle enemmän kuin tervetulleita, digitaalisuus ja sosiaalinen media ovat olennainen osa lasten ja nuorten maailmaa.

Kun olin lapsi ja nuori, ihannoinnin kohteita olivat urheilusankarit ja laulajat. Nykyajan idoleita ovat digitaaliset tähdet. Suomen suosituin tubettaja Lakko tekee peli- ja matkailuvideoita, toiseksi suosituimman Mmiisaksen videoiden teemoina ovat puolestaan arkipäiväiset asiat, leipominen ja muoti.

Youtuben suosio kasvaa jatkuvasti: suomalaisnuoret katsovat sitä lähes tunnin päivässä. 2,3 miljoonaa suomalaista katsoo Youtubea vähintään viikoittain ja joka neljäs meistä tilaa vähintään yhtä sen kanavaa.

Tubettamisessa viehättää henkilökohtaisuus ja interaktiivisuus. Tubettajista onkin kasvamassa aivan uudenlainen vaikuttajasukupolvi. Tubettaminen madaltaa kynnystä esiintyä ja tehdä asioita julkisesti. Näin elämän moninaisuus ja erilaisuuden rikkaus tulevat lähelle nuoria aivan toisella tavalla kuin aiemmin.

Tubettaminen on siis ennen kaikkea mahdollisuus rakentaa entistä vahvempaa ja moniäänisempää yhteiskuntaa. Sen avulla edistetään parhaimmillaan digitaalista demokratiaa, jolla on merkittävä vaikutus päätöksentekoon ja poliittiseen keskusteluun.

Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.