Hyppää sisältöön

Nuoret näkevät vain politiikan reiät

Länsimaista demokratiakäsitystä kyseenalaistetaan tällä hetkellä monelta suunnalta. Nuorison poliittisen osallistumisen puutteeseen kansanvalta ei kuitenkaan kaadu, väittävät laajan yleiseurooppalaisen PARTISPACE-tutkimushankkeeseen osallistuneet englantilaisen Huddersfieldin yliopiston tutkijat.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Nuoret näkevät vain politiikan reiät

The World in the hands of our childrens

Vai kaatuuko sittenkin? PARTISPACE kertoo täsmälleen samaa kuin lukemattomat muutkin nuorten osallistumisaktiivisuuteen viime vuosina pureutuneet tutkimukset: nuoret ovat kyllä poliittisesti aktiivisia yksittäisissä asioissa, mutta yleinen mielenkiinto politiikkaan puuttuu.

Nuoret kiinnostuvat ilmastonmuutoksesta, pakolaiskysymyksestä, muovikasseista ja eläinten oikeuksista. Politiikan reiät nähdään ja niihin pyritään vaikuttamaan, mutta puoluepolitiikka sinänsä ei jaksa kiinnostaa. Yhteiskunnalliset vaikutuspyrkimykset eivät myöskään käänny korkeiksi äänestysprosenteiksi.

Puolueista uhkaa tulla tyhjiä tynnyreitä.

Tämä ei lupaa hyvää demokratian tulevaisuudelle, sillä puolueet ja niiden yhteenliittymät länsimaissa asioista yhä päättävät. Kansalaisten hylkääminä puolueista tulee tyhjiä tynnyreitä, ja todellinen valta siirtyy liike-elämän pillin mukaan tanssivalle virkamieseliitille.

Helsingin yliopiston johtama, tänä vuonna käynnistyvä ALL-YOUTH – Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään -tutkimushanke pyrkii löytämään uusia ratkaisuja nuorten aktivoimiseksi. Suomen Akatemian rahoittama hanke kestää vuoteen 2023, ja sen budjetti on muhkeat 6 miljoonaa euroa.

Hankkeen lähtökohtana on nuorten kokemus siitä, ettei politiikka ole heitä varten eikä se ota huomioon nuorten näkökulmia.

– Nuorilla ei ole välttämättä tietoa osallistumisen välineistä tai kiinnostusta. Tarkastelemme tässä hankkeessa, mitä se käytännössä oikein tarkoittaa, tutkimushankkeen johtaja, dosentti Reetta Toivanen Helsingin yliopistosta sanoo.

Yhtenä aktivointikeinona kokeillaan World Cafe -menetelmää hyödyntäviä työpajoja. World Cafe on keskusteluun perustuva menetelmä, jonka voima on eri pöydissä tapahtuvien keskustelujen sisältöjen ja löydösten tehokkaassa kierrättämisessä. Alkuvaiheessa tavoitteena on lähestyä noin 100 nuoren joukkoa.

Lue myös: Nuoriso vaikuttaa omalla tavallaan