Hyppää sisältöön

Muutosagentti – lupa toimia

Kriisit ja konfliktit tuntuvat olevan läsnä, etenkin nykyisessä rajussa muutostahdissa. Kun hyvinvointi jakautuu entistä epätasaisemmin, on yhdenvertaisuuden edistämiseksi tehtävä töitä hartiavoimin, päätoimittaja Hanna Heinonen muistuttaa.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Muutosagentti – lupa toimia

Olen saanut elää koko ikäni poikkeuksellista rauhan aikaa. Uhkakuviakin on osunut polulle: kouluikäisenä vavahdutti Afrikan lasten nälkä, seuraavaksi öljykriisi ja pelko luonnonvarojen loppumisesta. Hieman myöhemmin kylmästä sodasta käyty keskustelu ajoi osallistumaan rauhan marssiin.

Kriisit ja konfliktit ovat olleet läsnä, mutta maailma on silti tuntunut paikalta, jossa tietoisesti ja yhteistyössä tavoitellaan parempaa elämää, lisääntyvää hyvinvointia ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Olen elänyt myös poikkeuksellisessa yhtenäiskulttuurissa, jonka tavoittelu ei enää ole realistista. Nyt on katsottava tulevaan ja nähtävä ne sosiaaliset, yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset, jotka kuljettavat Suomea kohti entistä moniarvoisempaa ja -muotoisempaa yhteiskuntaa.

Nopean muutoksen havaitsee erityisesti teknologian saralla: itse kukin meistä turvautuu entistä useammin tekniikkaan, joka onkin tuonut monia helpotuksia arkeemme. Mutta se vaikuttaa myös siihen, ettei työtä riitä kaikille samalla tavalla kuin aiemmin, mikä vaikuttaa suoraan hyvinvoinnin jakautumiseen.

Ihmisarvoa ei tulisi enää kiinnittää pelkästään työntekoon. Työhaluja on nyt ja tulevaisuudessa tarjolla enemmän kuin töitä. Perustulomallin kokeilut ovat välttämättömiä tulevaisuuden yhteiskuntarauhan turvaamiseksi.

Kun hyvinvointi jakautuu entistä epätasaisemmin, on yhdenvertaisuuden edistämiseksi tehtävä töitä hartiavoimin. YK:n lapsen oikeuksien päivänä 20.11. muistutetaan, että taloudellisesti ja poliittisesti vaikeinakin aikoina on huolehdittava lasten oikeuksien toteutumisesta ja taattava heille tasa-arvoiset mahdollisuudet.

Yksi hallituksen kärkihankkeista on lasten ja perheiden palveluita uudistava LAPE-muutosohjelma, jonka etenemisvauhti on kova, mutta onneksi yhteistyöhön kannustava. LAPE:ssa muutosta vauhdittavat agentit.

Muutosagentti on henkilö, joka suostuu ottamaan henkilökohtaista riskiä auttaakseen muutosta alkuun. Raision perhepalvelut lanseerasi sosiaalialan agentin käsitteen muutama vuosi sitten. Raisiossa agentit onnistuivat, koska heillä oli lupa, oikeus ja jopa velvollisuus toimia.

Agentit voivat onnistua tehtävässään, kun voimavarat kohdennetaan aitoon asiakaslähtöiseen kehittämistoimintaan eikä hallinnointiin. Vain kokeilu- ja kehittämistoiminta auttavat meitä reagoimaan yhteiskunnan muutostarpeisiin.

PS.

Usko ihmisyyteen on koetuksella tilanteessa, jossa Syyrian kriisi tulee lähelle siviilien kärsimysten kautta. Sodan keskellä elämisen kauhuja ei kenenkään, etenkään lasten, tulisi joutua kokemaan. Kriisin ratkaiseminen edellyttää ennen kaikkea poliittista tahtoa. Me voimme auttaa Aleppon alueella olevia siviilejä lukuisten avustusjärjestöjen kautta. Kun maailma tulee median välityksellä lähelle, meidän aikuisten tulee huomata, että lähipiirimme lapsilla on tarve saada vastauksia kysymyksiinsä.

Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja