Liikkumattomuus lisää lapsen kipuja
Kipua on kahta lajia: hyvää ja huonoa. Molemmat tekevät kipeää, mutta hyvä kipu varoittaa lisäksi kehoon tulleesta viasta. Kipu onkin yleisin lääkärikäynnin syy.
Kroonistuessaan kipu lakkaa toimimasta fysiologisena varoitusvalona ja muuttuu oireesta itse sairaudeksi.
Erikoishammaslääkäri Anu Vierolan väitöstutkimuksen mukaan joka toisella ekaluokkalaisella on kipuja viikoittain. Yleisimpiä niistä ovat päänsärky ja alaraajakivut.
Myös puremaelimistön – leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten – kivut ovat hyvin yleisiä. Selkäkipua, päänsärkyä ja niskahartiaseudun kosketusarkuutta oli selvästi enemmän lapsilla, joilla esiintyi myös purentaelimistön toimintahäiriöitä.
Tutkija pitää hälyttävänä, että jo pienillä lapsilla esiintyy kipuja samaan aikaan useissa kehon osissa. Kivut häiritsevät lapsen jokapäiväistä toimintaa. Ne voivat myös kroonistua ja jatkua aikuisikään saakka. Jotta kipujen kroonistuminen saadaan estettyä, niiden taustalla olevat riskitekijät pitää tunnistaa.
Elämäntavoilla on merkitystä: huonokuntoisilla ja vähän liikkuvilla lapsilla kipuja oli muita enemmän. Fyysisen kunnon yhteyttä kipuihin alakouluikäisillä lapsilla ei ole tätä ennen kyetty osoittamaan.
Elämäntapoihin on syytä kiinnittää huomiota muutenkin. Tutkimus osoitti, että lapsen huono unenlaatu ja epäsäännöllinen ruokailurytmi olivat yhteydessä lisääntyneisiin kipuihin.
Vierolan mielestä purentaelimistön toimintahäiriöiden tutkimuksen pitäisi kuulua hammaslääkärin tarkastukseen jo lapsilla. Purentaelimistön toimintaan tulisi kiinnittää huomiota myös muita lasten kipuja tutkittaessa.
Vierola teki väitöstutkimuksensa Itä-Suomen yliopistossa osana biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus – tutkimusta. Tutkimukseen osallistui 512 Kuopiossa vuosina 2007–2009 koulunkäynnin aloittanutta lasta.
>Anu Vierola: Prevalence and determinants of pain and temporomandibular disorders in 6-8 year-old children. Itä-Suomen yliopisto 2017.
Lue myös: Ruutuaika venyy, lapset ja nuoret istuvat liikaa
Lue painetusta lehdestä myös neljäs Tutkittua tietoa -artikkeli Sotalasten erotrauman jäljet siirtyvät sukupolvelta toiselle.