Hyppää sisältöön

Lepoa, luontoa ja liikuntaa

Lapsuuteen investointi on julkiselle taloudelle tuottavaa. Tulevaisuuteen sijoittaminen on kuitenkin vain yksi näkökulma, sillä lapsuus on arvokasta aikaa jo sinänsä. Lapsuuden arvo on tässä ja nyt ilman ehtoja tai tulevaisuuden tuottavuuden laskelmointia. Tämä arvo ei saa unohtua meiltä aikuisilta, Hanna Heinonen kirjoittaa pääkirjoituksessaan.
Julkaistu
Teksti Hanna Heinonen
Kuvat Mara Leppä
Lepoa, luontoa ja liikuntaa

Tulevaisuusajattelussa tulee kiinnittää huomiota myös YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin eli siihen, miten varmistetaan sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen tasa-arvoisuus lapsillemme. Meillä ei ole asiasta vain kansallisen tason vastuuta, vaan myös globaali vastuu.

Kestävän kehityksen vahvistaminen edellyttää laajaa hyvinvointiajattelua. Kulutuksesta, tuotannon lisäämisestä ja materiaalin tavoittelusta tulisi siirtyä kohti kestävämpää elämäntapaa. Koska me suomalaiset kuulumme jo nyt maailman vauraimpaan kymmenykseen, löytyisikö elämän merkityksellisyyden tavoittelu muualta kuin kulutuksen kautta tavoiteltavan hyvinvoinnin lisäämisestä?

Maapallon keskilämpötila kohosi enemmän kuin asteen viime vuonna. Jo nyt nähdään, millaisia seurauksia ilmastonmuutoksesta on seurannut.

Lapsemme tulevat elämään maailmassa, jossa on nykyistä enemmän ihmisiä, mutta nykyistä vähemmän luonnontilassa olevia alueita sekä eläin- ja kasvilajeja. Ruokatuotanto tulee olemaan nykyistä rajoittuneempaa, useat keskeiset luonnonvarat hupenevat ja ilmasto on nykyistä epävakaampi.

Onneksi jokainen meistä voi arjen valinnoillaan torjua ilmastonmuutosta.

Suomalainen luonto on säilyttämisen arvoinen. Sen lapsille ja vanhemmille antamat luontokokemukset ovat vaikuttavia, virkistäviä ja voimaannuttavia.

Somessa luontohitiksi nousi norppauros Pullervo, jonka liikkeitä saattoi kameran välityksellä seurata netissä reaaliajassa.

Vielä vaikuttavampaa on, jos pääsee kokemaan saman luonnossa. Ainakin minulle on piirtynyt lähtemättömästi mieleen lapsena metsässä tapaamani metso, kivikossa kohtaamani kyy ja maantiellä auton eteen juossut hirvi. Harvat muistoistani ovat niin kirkkaita.

Tehdään tästä kesästä mahdollisuuksien kesä ja tarjotaan lapsillemme mahdollisuus kokea näitä unohtumattomia elämyksiä! Niitä löytyy luonnosta sekä läheltä että kaukaa.

Kesä antaa myös mahdollisuuden rutiineista irtautumiseen. Vuoden mittaan monessa kohden kiire on kenties käynyt ylivoimaiseksi. Halutuille kohtaamisille ei ehkä ole jäänyt toivottua aikaa tai on voinut kokea tekevänsä koko ajan vääriä asioita – vieläpä väärässä ajassa tai paikassa. Oman elämän säätely on tuntunut toteutuvan ulkoapäin.

Nyt kesällä pitkien ja valoisten päivien ja öiden aikana on mitä otollisin aika pysähtyä: analysoida, ihmetellä, löytää uutta itsestä ja ympäristöstä. Levon, luonnon ja liikunnan avulla on aika nauttia kesästä, yhdessäolosta ja mahdollisuudesta palautua.

Hanna Heinonen on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.