Hyppää sisältöön

Johanna Korhonen: Puhe tänään syntyneelle vauvalle

Johanna Korhonen uskoo, että alamme vähitellen tajuta, että suomalainen voi olla myös ruskeaihoinen ja tummasilmäinen.
Julkaistu
Teksti Johanna Korhonen
Kuvat Kuva Katriina Roiha, kuvankäsittely Heidi Söyrinki.
Johanna Korhonen: Puhe tänään syntyneelle vauvalle

Arvoisa vauva, uusi Suomessa tänään syntynyt ihminen. Tervetuloa ja onnittelut! Selvisit syntymisen urakasta. Se oli Sinullekin erittäin kova ponnistus ja sitä paitsi muutoksena vielä suurempi kuin se, jonka äitisi samassa rytäkässä koki.

Nyt kannattaa ottaa rauhallisesti, keskittyä syömiseen ja nukkumiseen ja sitten, kun vähän virkistyt, yleiseen oleiluun ja seuranpitoon. Niin me muutkin täällä teemme. Ainakin meidän pitäisi.

Joillakuilla homma on tietysti karannut hallinnasta esimerkiksi liiallisen työnteon tai muun sähläämisen puolelle, mutta ei mennä siihen nyt tarkemmin. Vanhempasi toivottavasti älyävät iloita Sinusta ja pitää kaikki mahdolliset perhevapaat, että ehtivät vähän nähdä, kun Sinä hymyilet.

Tämä Suomi, johon olet saapunut, on varsin kehityskelpoinen paikka. Esivanhempiesi fiksujen valintojen takia täällä kaikki osaavat lukea (kannattaa opetella, se on yhtä hauskaa kuin imeminen Sinusta nyt), ja tilanne on kokonaisuutena varsin hyvin hallinnassa.

Nämä suomalaiset, joiksi meitä ja Sinuakin täällä kutsutaan, alkavat vähitellen tajuta, että normaaleista normaalein suomalainen voi olla myös ruskeaihoinen ja tummasilmäinen.

Myös ikätoverisi – kaikki tänään syntyneet vauvat muualla maailmassa – syntyvät parempaan maailmaan kuin kukaan koskaan tätä ennen. Globaali elinajanodote on jo 70 vuotta. Vuonna 1950, kun isoäitisi syntyi, maailman kaikkien lasten keskimääräinen odotettavissa oleva elinikä oli vain 47 vuotta.

Hyvin täällä menee, ja mummosikin porskuttaa hyvässä seurassa. Maailmanhistorian kaikista 65 vuoden rajan ylittäneistä ihmisistä puolet on elossa nyt! Ympärilläsi tulee mummon lisäksi kujertelemaan muitakin harmaapäitä, joista on ihanaa pidellä vauvaa ja toimia konttauksesi ja ensiaskeleidesi kannustavana yleisönä.

Vanhempasi kertovat Sinulle jossain teini-ikäsi vaiheessa, että ennen vanhaan kuului asiaan tuhlata energiaa ja pakkausmuoveja ja shoppailla vapaa-aikana kodit täyteen roinaa. Onneksi se on jo historiaa: Sinun aikanasi on muotia ostaa vähän mutta hyvää ja huolehtia, että kaikki kiertää tehokkaasti koko ajan.

Ilmastonmuutos, josta vanhempasi vielä viikko ennen syntymääsi huolestuneina puhuivat, saadaan toivon mukaan hallintaan jo lähiaikoina. Maailmalla on meneillään auringon, tuulen ja muun uusiutuvan energian hiljainen vallankumous, jonka on nyt pakko onnistua.

Ympärilläsi tulee mummon lisäksi kujertelemaan muitakin harmaapäitä

Ihmislajilla, johon olet syntynyt, on valitettavana taipumuksenaan väkivaltaisuus. Tämä homo sapiensin käytöshäiriö vaikuttaa tavalla tai toisella jokaisen yksilön elämään. Kuitenkin haluan tässä kertoa Sinulle hyvän uutisen: Porukkamme väkivaltaisuus on aikojen saatossa merkittävästi vähentynyt.

Nykyihmisen todennäköisyys kuolla väkivaltaan tai sen laajimpaan muotoon, sotaan, on pienempi kuin yhdenkään meitä ennen eläneen sukupolven.
Väkivalta on vähentynyt myös perheissä ja muissa lähipiireissä merkittävästi muutaman edellisen sukupolven aikana. Saat hyvässä lykyssä elää elämän tuntematta yhtään sellaista ihmistä, joka pitäisi väkivaltaa jotenkin ”asiaan kuuluvana” tai muuten väistämättömänä ilmiönä. Sitä se ei ole, koskaan.

Sinulla on toivon mukaan edessä pitkä ja hyvä elämä. On ihan mahdollista, että pääset osallistumaan Suomen 200-vuotisjuhlien samppanjabileisiin, kun näiden 100-vuotisjuhlien aikana joudut vielä keskittymään imemiseen.

Anna palaa, maito on hyvä juhlajuoma!