Hyppää sisältöön

Äidin depressio suuntaa vauvan huomion uhkiin

Kasvonilmeisiin suuntautuva huomio on yksi selviytymisen kannalta tärkeimmistä inhimillisen tarkkaavaisuuden muodoista. Se alkaa kehittyä heti syntymän jälkeen.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Colourbox
Äidin depressio suuntaa vauvan huomion uhkiin

Joustava tarkkaavaisuuden säätely on muutenkin tärkeä vauvaiän ominaisuus. Se auttaa suuntaamaan mielenkiinnon kohti ympäristön tärkeitä ärsykkeitä ja pois ahdistavista tai muuten häiritsevistä asioista.

Tohtorikoulutettava Eeva-Leena Katajan mukaan äidin raskausajan ja synnytyksen jälkeiset mielenterveysoireet ovat yhteydessä vauvan kasvojenilmeisiin suuntautuvaan tarkkaavaisuuteen. Kataja selvitti asiaa osana Turun yliopiston FinnBrain-tutkimusta.

Vauvan tarkkaavaisuuden suuntautumista tutkittiin kahdeksan kuukauden iässä silmän liikkeiden perusteella. Kamera rekisteröi, miten lapsen katse liikkuu neutraalin, iloisen tai pelokkaan kasvokuvan sekä häiriöärsykkeen välillä.

– Tutkimme, millä todennäköisyydellä vauva irrottaa katseen kasvoista ja kohdistaa sen häiriöärsykkeeseen. Lisäksi selvitimme, mikä vaikutus kasvokuvan esittämällä tunnetilalla vauvaan on, Kataja kertoo.

Sekä raskausaikaan että synnytyksen jälkeiseen aikaan painottuneet äidin masennusoireet olivat yhteydessä vauvan vahvempaan tarkkaavaisuuden suuntautumiseen pelokkaisiin kasvoihin.

Äidin synnytyksen jälkeiset masennusoireet lisäsivät pojilla taipumusta siirtää katse kasvoista kohti häiriöärsykettä, mutta tytöillä ne lisäsivät taipumusta katsoa kasvoja. Tämä voi Katajan mukaan johtua siitä, että pojat ovat yleensäkin tyttöjä herkempiä häiriöille.

Tutkimukseen osallistui 363 äiti–vauva-paria. Tietoa äidin masennus- ja ahdistuneisuusoireista kerättiin kyselylomakkeilla raskausviikoilla 14, 24 ja 34, sekä 3 ja 6 kuukautta synnytyksen jälkeen. Tulokset on julkaistu Child Development ja Journal of Affective Disorders -tutkimusjulkaisuissa.

Kataja kertoo tutkimuksen tuloksista videolla.

Lue myös: Nuoren isän masennus jää usein huomaamatta

Lue myös: Tytöt ottavat asiat raskaasti – ja ahdistuvat