Siirry sisältöön
Tutkittua tietoa

Mitä suurempi perhe sitä vähemmän syöpiä

03.12.2018 Antti Vanas Mostphotos

Mitä suurempi perhe sitä vähemmän syöpiä.

Mitä suurempi perhe sitä pienempi on syöpäriski sekä miehillä että naisilla – mutta erityisesti miehillä. Tulos pätee tulotasoon, asuinpaikkaan tai ikään katsomatta.

Tuloksista kertoo sveitsiläis-australialainen tutkimus, jossa analysoitiin 178 maasta koottuja terveystietoja.

Ratkaisevaa ei ollut vain ydinperheen koko, vaan syöpäriskiä alensivat myös erojen ja uusien liittojen tuomat perhelaajennukset. Iso perhe vai pitäisikö sanoa ruokakunta antaa tutkimuksen mukaan vahvan suojan kaikkia syöpälajeja vastaan.

Greater family size is associated with less cancer risk: an ecological analysis of 178 countries -tutkimuksen julkaisi BMC Cancer.

Naisten sairastamien syöpien, kuten kohtu- ja rintasyövän, esiintyvyyden tiedetään vähenevän synnytysten määrän myötä. Tässä tutkimuksessa suuri perhekoko näytti kuitenkin suojaavan erityisesti miehiä.

Usein synnyttävä nainen näyttäsi siis suojaavan syövältä sekä itseään että miestään, ja muualta saman katon alle haalitut lapset vain parantavat tilannetta. Mistä moinen voi johtua?

Perheenjäsenten keskinäinen tuki

Tutkijat selittävät tulosta perheen erityisellä tunneilmapiirillä, jonka kehittelyyn ja hienosäätöön evoluutio on käyttänyt viimeiset nelisen miljoonaa vuotta.

Isän ja äidin yhdessä jakama vanhemmuus on ensimmäisiä meille ihmiselle kehittyneitä, kaikista nisäkkäistä nimenomaan ihmiselle tyypillisiä piirteitä. Perheenjäsenten keskinäinen tuki suosii terveitä elämäntapoja ja auttaa pitämään sairaudet loitolla.

Jos selitys pitää paikkansa, syöpien pitäisi yleistyä sitä mukaa kuin perinteistä perhe-elämää suosiva kulttuuri murenee ja esimerkiksi sinkkuelämän suosio kasvaa. Näin ei tarkkaan ottaen ole käynyt.

Syövät kylläkin yleistyvät kaikkialla länsimaissa, mutta suurimman osan lisäyksestä tiedetään kuitenkin johtuvan väestön ikääntymisestä. Tulevaisuudessa syöpään sairastuvat erityisesti yli 65-vuotiaat; tätä nuoremmilla syöpien ennustetaan jopa vähän vähenevän.

Artikkeli löytyy täältä.

Lue myös: Syöpä ja usko

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »