Siirry sisältöön
Uusi koti ulkomailla

Kummituksia ja hyvää ruokaa

17.03.2017

Englantilaisilla on ihanat sunnuntaiperinteet, joista olemme Akun kanssa päässeet myös mukaan nauttimaan. Yksi perinteisistä asioista on ”Sunday roast”, jossa syödään pääosin erilaisia uunissa paahdettuja ja grillattuja ruokia. Kävimme Akun kaverin perheen luona syömässä sunnuntaiaterian ja pöytä oli täynnä mitä maittavampia perinteisiä brittiruokia, kuten Yorkshire puddingia, grillattuja perunoita, erilaisia kasviksia ja kastikkeita ja kokonainen grillattu kana.

Pidin erityisesti ”nut roastista”, jota en ollut ennen maistanutkaan. Se näytti aivan kuin valtavalta lihamurekkeelta, mutta olikin ilokseni tehty pähkinöistä, sienistä ja erilaisista kasvikunnan tuotteista. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla kotonakin. Pelasimme myös lautapelejä iltamyöhään.

Akun kanssa pubissa

Eräs mielenkiintoinen asia lapsiperheen kannalta on myös se, että täällä on pubeja, joihin mennään varsinkin sunnuntai-iltapäivisin syömään koko perheen voimin. Kävimme Akun kanssa vierailemassa läheisessä idyllisessä pikkukaupunki Tewkesburyssa ja poikkesimme siellä paikalliseen pubiin sunnuntailounaalle.

Tunnelma oli todellakin ravintolamainen ja lämpimän olohuonemainen. Ruokakin oli maukasta ja listalta löytyi kattava valikoima. Talo oli täynnä kaikenikäisiä ihmisiä ja jollain oli jopa koirakin mukana lepäilemässä pöydän vieressä. Myös monet iäkkäät eläkeläiset tuntuivat viihtyvän paikassa nauttimassa sunnuntaitunnelmasta tai katsomassa urheilua telkasta.

Kiertelimme myös hieman kaupungilla, joka oli todella viehättävä englantilaismiljöö.

Kummituskävelyllä entisaikojen sairaalassa

Kävimme Akun kanssa Worcesterin yliopiston kampuksella järjestettävässä tapahtumassa, jonka teemana olivat kummitukset. Keskustan nykyinen kampusrakennus toimi vuodesta 1700-luvun puolivälistä asti sairaalana. Tuolloin ei ollut esimerkiksi nykyisiä puudutusmenetelmiä tai nukutuksia, joten sairaalan on kuvailtu olleen aika karmiva ja tuskainen paikka. Jotkut kertovat edelleenkin kuulevansa käytävillä kammottavia ääniä ja nähneensä aaveita.

Sairaalan lähettyvillä oli ennen vankila, josta tuotiin potilaita sairaalaan maanalaisia tunneleita pitkin. Pääsimme kurkistamaan näihin tunneleihin. Iltamyöhäisellä se oli aika pelottavaa. Myös entisen vankilan kulmilla on kuulemma kokemuksia kummituksista.

Kummituskävely oli mielenkiintoinen paketti rakennuksen historiaa ja tarinoita. Aku olisi kuitenkin halunnut sen olevan vieläkin pelottavampi. Mielenkiintoista tutkittavaa onneksi riitti, sillä tiloissa oli paljon erilaisia näytteillä olevia museoesineitä ja toisaalta modernimpia tapoja tutkia vaikkapa ihmisen anatomiaa.

Kummituskävelyn lopuksi yleisö pääsi kameralaitteiden avulla kokeilemaan, kuinka onnistuisi esimerkiksi tähystysleikkauksen tekeminen. Karmivana toisenlaisena simulaationa vieressä oli tekosaha ja tekokäsi, joilla pystyi halutessaan kokeilemaan myös entisaikojen käsiamputaation tekemistä. Huomattiin, että saha ei edes toiminut, koska sen terä oli niin tylsä.

Tuleva kokkikilpailu

Ensi kuussa meillä on Akun kanssa pieni loma koulusta, jota ennen molemmilla on paljon kokeita ja palautuksia. Järjestelen myös tulevia syntymäpäiviäni ja heti kun koulukiireet hellittävät, niin olen suunnitellut pitäväni kotona ruokabileet. Ajattelin tehdä ruokia, joita en välttämättä ole vielä itsekään maistanut. Teen myöskin suomalaisia ruokia, mutten ole vielä ihan tarkkaan suunnitellut ruokalistaa.

Mainitsin myös sivulauseessa koulukaverilleni tykkääväni ruoanlaitosta. Nyt olenkin sitten vaivihkaa tullut värvätyksi paikalliseen kokkikilpailuun. Samana iltana, kun kuulin tästä, kärähti ruokani uunissa sen verran pahasti, että pohdin melkein koko hommasta vetäytymistä. Toisaalta ei se ole niin vakavaa ja en ole koskaan ennen osallistunut kokkikilpailuun, joten kivaa vain päästä mukaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »